A Fővárosi Közgyűlés elé kerül egy tervezet, hogy eltávolíthassák a Szálasira emlékező sírfeliratot

  • narancs.hu
  • 2023. március 22.

Belpol

Ha a sírhely tulajdonosa nem távolítja el a jogsértő feliratot, a főváros maga veszi majd át. 

Jövő héten tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés azt a jogszabály-tervezetet, melynek révén Szálasi Ferenc özvegyének sírhelyét a Budapesti Közművek letakarhatja – mondta az Énbudapestem.hu oldalnak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. 

Mint arról beszámoltunk, Szálasi Ferencné Lutz Gizella a Farkasréti temetőben található sírjára az elmúlt időszakban új sírkövet állítottak, amelyre nyilaskeresztet idéző szimbólumot véstek, valamint felkerült rá egy Szálasit és Lutz Gizellát ábrázoló fénykép is, amely mellé azt írták: "Szálasi Ferenc emlékére!" Az ily módon Szálasi emlékhellyé avanzsált sírt nemrég DK-aktivisták fújták le fekete festékkel, akik aztán fenyegetéseket kaptak

Kiss Ambrus most azt mondta, a jogi megoldás lehet csak a tartós megoldás, a Fővárosi Közgyűlés pedig a jövő heti ülésén tárgyalni fogja azt a jogszabálytervezetet, mely lehetővé teszi, hogy a temetői törvénnyel ellentétes sírfeliratot vagy szimbólumot a temetőt kezelő Budapesti Közművek letakarhatja, végső soron ilyen esetben a sírhasználati szerződést felmondhatja.

A sírhelyet a Magyarelvű Mozgalom vezetője váltotta meg, ő és társai is intézték a sírhely átalakítását, Kiss Ambrus elmondása szerint viszont az átalakítások terveit annak idején nem mutatták be a temetkezési intézetnek, a munkálatokra nem volt engedélyük.

A temetőt kezelő Budapesti Közművek felszólította a sír rendelkezési jogát gyakorló személyt, hogy távolítsa el a Szálasiról szóló feliratot, és ha ez március végéig nem történik meg, akkor megvonják tőle a sírhely feletti rendelkezési jogot. "Nem engedjük, hogy neonáci emlékhely legyen a temetőben, a jogszabálysértő felirat eltávolítására szabott határidő lejárta után a főváros maga váltja meg a sírhelyet és eltávolítja róla a sírkövet" – tette hozzá Kiss Ambrus.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?