Szijjártó lemondását követeli az ellenzék, amiért orosz hekkerek betörtek a külügy informatikai rendszerébe

  • narancs.hu
  • 2022. március 29.

Belpol

Évek óta látják, hogy mit csinál a minisztérium. Az ellenzék szerint Orbán tudatosan építette le a kormány kibervédelmét. 

„A ma napvilágra került információk alapján az oroszok már nem a spájzban vannak, hanem a kormány dolgozószobáiban: az orosz titkosszolgálat évek óta gyakorlatilag korlátlan hozzáféréssel rendelkezik a Külügyminisztérium teljes informatikai rendszeréhez.

Ez nem történhetett volna meg, ha Orbán Viktor nem teszi orosz gyarmattá Magyarországot az elmúlt 12 évben – mindezt a »nem leszünk gyarmat« szlogen mögé bújva. Ez nem történhetett volna meg, ha Orbán Viktor a folyamatos szájkarate, a nem létező ellenségek elleni harc helyett valóbvan Magyarország érdekeinek védelmére törekszik” – írja az Egységben Magyarországért közleményében, amely pártszövetség egyúttal Szijjártó Péter külügyminisztert lemondásra szólította fel. 

A Direkt36 számolt be róla, hogy orosz hackerek évek óta látják, hogy mit csinál a magyar Külügyminisztérium, ugyanis kompromittálták a minisztérium számítógépes hálózatát, valamint belső levelezését, és feltörték a „korlátozott terjesztésű” és „bizalmas” minősítésű állami és diplomáciai információk továbbítására használt, szigorú biztonsági előírások betartásával használható titkosított hálózatot. 

Az ellenzék közleményében azt írja, Orbán tudatosan szolgáltatta ki Magyarországot Oroszországnak nemcsak egy hosszú távú gázszerződéssel, Paks 2 gigahitelével, hanem orosz kémek Budapestre telepítésével és a magyar kormány kibervédelmének szándékos leépítésével. A kormányfő ezért gátolja most is az egységes európai fellépést Oroszországgal szemben, Szijjártó Péter pedig ezért kapott kitüntetést Putyin jobbkezétől, Szergej Lavrovtól. 

„Az Egységben Magyarországért pártjai szerint Szijjártó Péternek le kell mondania a külügyminiszteri pozícióról. Nem állhat a Külügyminisztérium élén olyan ember, aki tudatosan kiszolgáltatta az országot orosz érdekeknek. Emellett Magyarországról azonnali hatállyal ki kell utasítani az orosz kémbankot, amely úgy működhet néhány száz méterre Orbán Viktor vagy Szijjártó Péter dolgozószobájától, hogy oda magyar hatóság nem teheti be a lábát. Magyarország védelmi képességének megerősítésében és az orosz befolyás visszaszorításában azonban a valódi megoldást a kormányváltás hozhat. Április 3-án erről is szavazunk: Putyin vagy Európa, Kelet vagy Nyugat, háború vagy béke” – fogalmaznak a közleményben. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.