Szijjártó: mégsem rendelünk a két új keleti vakcinából

  • narancs.hu
  • 2021. április 9.

Belpol

Állítólag csak később tudnának szállítani a kínai CanSino és az indiai Covishield vakcinákból.

"Akkor van értelme az Európai Unión kívüli forrásból újabb oltóanyagok beszerzésére, ha azok időben segítséget jelentenek. Azok a törekvéseink, amelyek alapján még szerettük volna növelni a meglévő szerződéseken felül a keletről érkező vakcinák számát, most lekerülnek a napirendről a vállalt szállítási határidők miatt" – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a pénteki sajtótájékoztatóján az ATV kérdésére.

A miniszter elmondása szerint csak később tudnának szállítani a kínai CanSino és az indiai Covishield vakcinából, ezért a kormány nem számol ezekkel az oltóanyagokkal.

Mint ismert, március először a CanSino nevű kínai vakcinát gyártó cég számolt be arról, hogy vészhelyzeti engedélyt kapott Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől. Majd Müller Cecília jelentette be, hogy a kínai CanSino és az AstraZeneca vakcinájának Indiában gyártott változata, a Covishield is elérhető lesz Magyarországon.

Szijjártó elmondta, hogy most a már meglévő orosz és kínai szerződés teljesítésének utolsó szakaszára koncentrálnak inkább. A külügyminiszter szerint Oroszország eddig határidőre leszállította a 800 ezer első oltóanyagot, 200 ezer van még hátra, ez áprilisban érkezik.

A kínai Sinophram áprilisra esedékes 500 ezer vakcinájának ötöde már megérkezett, most a többi vakcina leszállításáról tárgyalnak.

Figyelmébe ajánljuk