Maruzsa: akinek nagyon rosszul sikerül az írásbeli érettségi, az javíthat szóbelivel

  • narancs.hu
  • 2021. április 9.

Belpol

Azok szóbelizhetnek, akik az írásbeli érettségin elérik a 12 százalékot, de a 25-öt nem.

Az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár az iskolákat érintő járványügyi intézkedések változásairól beszélt. Közölte, hogy mint arról Orbán Viktor a péntek reggeli rádióbeszédében már beszámolt, az óvodák és az általános iskolák nyitását április 19-re tervezik, vagyis ezek tekintetében nincs változás a korábbi tervekhez képest. 

Kiemelte, hogy a pedagógusok oltása folyik, a Honvédség pedig elvégezte az iskolák fertőtlenítését a nyitáshoz.

A középiskolák esetében megismételte azt, amit a miniszterelnök mondott, vagyis hogy a jelenlegi tervek szerint a 9-12 évfolyamok csak május 10-én térnek vissza a tantermekbe.

Maruzsa az érettségiről elmondta, csak írásbelik lesznek, a szóbeli és gyakorlati vizsgák "jellemzően elmaradnak". Közlése szerint mintegy 110 ezer érettségizőre számítanak. Az előrehozott vizsgákat megtartják. Az államtitkár arról is beszélt, hogy azoknál a tárgyaknál, ahol nincs írásbeli, megszervezik a szóbeli vizsgákat. 

Abban az esetben pedig, ha egy vizsgázó középszinten elérte a 12 százalékot, de a 25 százalékot nem, szóbelizhet, és ott javíthat az eredményén. A testnevelés érettségin – ahol szóbeli és gyakorlati vizsga is szükséges – lesz változás: kihagyják az úszást és a küzdősportokat, mert azok fertőzésveszélyesek.

Az írásbeliről azt mondta, 10 fő vizsgázhat majd egy helyiségben, előtte testhőmérés lesz és fertőtlenítik a termeket.

Az államtitkár azt is megosztotta: ő is megy majd felügyelni az írásbeli vizsgákat.

Neked ajánljuk