Szijjártó: Nem szórakozásból, fizikai kényszerből veszünk orosz gázt

  • narancs.hu
  • 2022. április 28.

Belpol

A miniszter a CNN-nek nyilatkozva arról beszélt, nincs alternatíva.

„Nincsenek alternatív gázforrások, nincsenek alternatív szállítási útvonalak, amelyek lehetővé tennék számunkra, hogy megszabaduljunk az orosz olajtól és orosz gáztól az előttünk álló néhány év folyamán” – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a CNN műsorában.

Arról beszélt, hogy egy ország gáz-, illetve olajellátása nem filozófiai, kommunikációs, ideológiai vagy politikai kérdés, hanem fizikai kérdés. Elmondta, hogy a gázellátásunk 85 százaléka a és az olajellátásunk 65 százaléka érkezik Oroszországból.

Nem szórakozásból van ez így, ez a fizikai helyzet Közép-Európában.”

Hozzátette, "amennyiben új gázforrást tárnak fel valahol a közelben, boldogan vásárolnánk onnan gázt".

Szijjártó szerint nem igaz, hogy a kormány kilógna az Európai Unió vagy a NATO háborúval kapcsolatos álláspontjából, hiszen mind az öt szankciós csomagot megszavazta. Azt mondta, a magyar kormány kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, de továbbra sem támogatja a fegyverszállításokat, mert ez Magyarország számára kockázatos lenne. Természetesen kiemelte, a kormány legfontosabb kötelessége most, hogy garantálják Magyarország és a magyar emberek biztonságát.

Szijjártó zsarolásnak nevezte, hogy az Európai Bizottság elindította a jogállamisági mechanizmust. A mechanizmust olyan államokkal szemben indíthatják meg, amelyekben a jogállamiság hiányosságai miatt közvetlen veszélybe kerül az EU pénzügyi érdeke, ám Szijjártó szerint valójában arról van szó, hogy „néhány bürokrata és politikus” nem kedveli a kormány politikáját.

CNN - háború és jogállamiság

CNN - háború és jogállamiság

Posted by Szijjártó Péter on Wednesday, April 27, 2022

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk