Újabb nyugdíjemelésről döntött a kormány

 • narancs.hu
 • 2022. április 28.

Belpol

Az árstopot és a rezsicsökkentést szeretné fenntartani a kabinet - közölte Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

Úgy nő az árstop jelentősége, ahogy emelkednek az árak, az energiaárak, illetve magas az infláció a háború miatt - mondta a csütörtök reggeli kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kabinet döntéseit ismertetve megismételte Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentését, miszerint július 1-ig marad a benzin- és az élelmiszerárstop. Arról is beszélt, hogy az ilyen intézkedések több mint 5 százalékkal csökkentik az inflációt, e nélkül 13 százalék fölött lenne az infláció Magyarországon. Gulyás hozzátette még, az ország kőolaj- és földgázellátása biztosított, de a kormány újra és újra meg fogja vizsgálni a döntések fenntarthatóságát.

Fontos bejelentés következett ezután. A miniszter közölte, a kormány az év elején 5 százalékban határozta meg a nyugdíjemelés mértékét. Mivel azonban előrejelzések szerint 8,9 százalékos infláció a reális, ezért

3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz július elejétől. A megelőző hat hónapra vonatkozó nyugdíjat egy összegben kapják meg a nyugdíjasok, tehát "visszamenőleg érvényesítik a nyugdíjemelést".

Gulyás Gergely a Magyarország ellen indított jogállamisági mechanizmusról beszélt aztán. Erről azt mondta, a háború árát nem szabad a magyar emberekkel megfizettetni, illetve "volt egy népszavazás is, ami soha nem látott véleményegységet tükrözött, ezért a szexuális propagandát szigorúan tiltani kell a gyermekek körében" (azt nem tette hozzá, hogy a kormány által gyermekvédelminek nevezett referendum valójában érvénytelen volt). A miniszter elmondta még, a helyreállítási alapró szóló megállapodás aláírásának semmi akadálya nincs, ebből a szempontból tartalmilag üdvözlendő az Európai Bizottság levele (amiben az eljárásró  is értesítette hazánkat).

A miniszter újságírók kérdésére válaszolt a kormányinfó további részében. A következők hangzottak el.

 • A magyar egészségügy mindenféle létszámkorlát nélkül készen áll arra, hogy sebesült ukrán katonákat gyógyítson, lásson el.
 • Nem duplázza meg a kormány a kis benzinkutaknak járó, 20 forint/literes kompenzációt.
 • Csányi Sándor rezsicsökkentésről szóló kijelentésére - „rezsicsökkentés nem jó” - Gulyás úgy reagált, sokféle vélemény van, vagyoni helyzettől is függ, hogy a rezsicsökkentésnek van-e jelentősége; a miniszter jónak tartja a rezsicsökkentést, és a magyar emberek többsége szerint is az. Az árstop és a rezsicsökkentés bevált, ezért ezeket az intézkedéseket a kormány szeretné fenntartani - mondta a miniszter.
 • Hatékony intézkedséeket tervez a kormány a környezet- és klímavédelem terén; úgy is lehet jó döntéseket hozni, hogy nincs külön környezetvédelmi minisztérium - ezt arra a kérdésre válaszolva mondta Gulyás, hogy lesz-e környezetvédelmi tárca az új kormányban.
 • Ferenc pápa következő magyarországi látogatásának van már időpontja, de ezt a miniszter nem hozhatja nyilvánosságra.
 • A Gazpromot az alapján ítéli meg Magyarország, hogy szállít-e gázt nekük, és nem aszerint, hogy Lengyelország vagy Bulgária kap-e orosz gázt. 
 • Elképzelhetőnek tartja-e, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetet juttasson el a magyar parlamentnek? - tette fel a kérdést a hvg.hu újságírója. Egyelőre nem volt ilyen kezdeményezés sem magyar, sem ukrán részről - válaszolta Gulyás. És ha lenne? - kérdezték. Akkor elgondolkodna rajta a kormány - felelte a miniszter.
 • Az RTL Híradónak arra a kérdésére viszont, hogy az Európai Bizottság már említett levele tartalmaz-e bármit is a kormányzati szöveg szerint gyeremekvédelminek hívott törvényről, Gulyás nem tudott érdemben válaszolni, jóllehet elismerte, olvasta a levelet.
 • Arra a kérdésre (amit a kormánypárti Mandiner tett fel), változhat-e törvény, úgy felelt a miniszter, nem zárkóznak el ettől, de a népszavazás elsődleges célja az volt, hogy "megvédjék" a törvényt. 
 • Nem számít felmondási hullámra az orvosok körében a miniszter, miután május 31-ével megszűnik a felmondási tilalom az egészségügyben. Ami az ápolókat illeti, szintén nem tart tömeges felmondástól Gulyás Gergely.
 • Mi történik, ha a Gazprom felmondja a velünk kötött szerződést? - hangzott el egy kérdés a Telex részéről. A miniszter erre azt mondta, nem hiszünk abban, hogy a Gazprom felmondaná a szerződést, mert mi fizetünk nekik.
 • Kistelepülések esnek el pályázati pénzektől, ha a polgármester ellenzéki - mondta ugyancsak a Telex. Ezzel kapcsolatban az volt a kérdés, előfordulhat-e, hogy a Magyar Falu Programból politikai alapon nem kapnak támogatást bizonyos falvak. Gulyás válasza: a konkrét pályázatokat nem ismeri, de a települések 99,5 százaléka nyert, köztük pedig lennie kellett nem kormánypárti településvezetésnek is. Hozzátette, pártpolitikai szempontok nem érvényesülnek a támogatások kiosztásánál.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk