Szijjártó Péter újabb csatát hirdetett a "titkos brüsszeli bevándorláspárti tervek ellen"

  • CD
  • 2019. március 25.

Belpol

Most épp az ENSZ migrációs csomagjának kötelezővé tételével riogat.

Brüsszelben már megint titkos tervek készítése zajlik – ezzel kezdte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hétfői parlamenti ülést, napirend előtt szót kérve e miatt az égető ügy miatt.

A miniszter megint előadta meggyőződését, amit már múlt héten is emlegetett Brüsszelben, miszerint úgy látja, az Európai Bizottság arra készül, hogy kötelezővé tegye az ENSZ migrációs csomagját, amelyet Magyarország korábban elutasított. Szijjártó szerint ez a csomag azt a célt tűzte ki, hogy "globálisan is legalizálják az illegális migrációt", és ez az, amely "alapvető emberi jogként tünteti fel a migrációt, ami nem igaz".

A kormány éppen ezért nem szavazta meg ezt az ENSZ-dokumentumot, de Szijjártó szerint Brüsszel rá akarja ezt kényszeríteni a tagállamokra.

A miniszter az EU egy dokumentumára hivatkozott, az Európai Bizottság jogi szakvéleményére, amelyben szerinte az olvasható, hogy "az ENSZ közgyűlése által elfogadott határozat már jogi hatásokkal bír az EU jogrendjére", vagy például "a globális migrációs csomag elfogadása jogi hatásokkal bír az EU fejlesztési politikájára".

A Fideszt egyáltalán nem zavarja, hogy az Európai Bizottság szóvivője korábban határozottan kijelentette, hogy a Bizottság hivatalos álláspontja szerint a globális migrációs csomag önkéntes (!), semmilyen kötelezettséget nem jelent sem azokra a tagállamokra, akik aláírták, azokra meg aztán végképp nem, akik nem írták alá.

Szijjártó mindennek ellenére úgy fogalmazott: a kormány küzdeni fog "a titkos brüsszeli bevándorláspárti tervek ellen".

"Magyarország kormánya ezt a csatát is meg fogja vívni, egyetlenegy pontját se fogja végrehajtani."

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?