„Szimbolikus értelemben alulmaradtunk” – Interjú Karácsony Gergellyel

  • narancs.hu
  • 2014. január 22.

Belpol

A PM elnökségi tagjával készült terjedelmes interjúnkat a csütörtöki Narancsban olvashatja. A politikus ebben többek közt nyíltan beszél Gyurcsányról, az ellenzéki megállapodásról és régi pártjáról, az LMP-ről is. Ebből jön most egy kis ízelítő.

„Álláspontunk világos volt: ha ez a, nevezzük így, rendszerkritikus ellenzék teljesen elutasítja az együttműködést a hagyományos baloldali pártokkal, akkor szembe kell nézni azzal, hogy az erős kormányváltó indulatok elsodornak minket a rendszerkritikus gondolatainkkal együtt, és visszaáll a kétpárti struktúra” – mondta lapunknak Karácsony Gergely, amikor arról kérdeztük: miért mentek bele Gyurcsány Ferenc harmadik listás helyébe. „Azzal érveltem akkor, hogy miközben mi érzelmi döntést hozunk a szocialistákkal való kooperációról, az Orbán-kormány ámokfutása és a módosított választási szabályok különösen felerősítik azt a választói elvárást, hogy legyen egy erős, kormányképes alternatíva, amelyre szavazni lehet a Fidesszel szemben. Innen érdemes nézni – és lehet megérteni – a mi mostani pozíciónkat.”

false

 

Fotó: Németh Dániel

Majd így folytatta: „Szimbolikus értelemben valóban alulmaradtunk, ami összefüggött azzal a kérdéssel, hogy Gyurcsány Ferenc rajta van vagy nincs a közös listán. Részünkről ez soha nem volt személyes vagy puszta indulati kérdés. Érdekes módon ebben az MSZP fordult meg, amelynek inkább volt ez személyi ügy. De mindnyájunknak látnunk kellett, hogy a DK nélkül, és nemcsak a szavazói, hanem – s ez szintén fontos – a DK elkötelezett aktivistahálózata nélkül ezt a választást nem lehet megnyerni. (…) Visszatérve Gyurcsány Ferencre: ő a legmegosztóbb politikus a kormányváltást akaró szavazók körében is egy tavalyi Medián-felmérés szerint. Ha kizárólag erre figyelek, akkor ahhoz ragaszkodom, hogy a DK csakis Gyurcsány nélkül csatlakozhat a közös listához. De, mint említettem, a DK erről hallani sem akart. Így viszont azt kell mondanom, hogy ez a végül kialakult megoldás ha nem is ideális, de optimális. Ebben az alkuban érdemben csak mi engedtünk, és főleg Bajnai. Ha lesz kormányváltás, akkor az elsősorban neki lesz köszönhető.”

A Karácsony Gergellyel készített teljes interjút a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?