Gulyás Gergely: Trumppal meg lehet egyezni

  • narancs.hu
  • 2024. október 16.

Belpol

Lesz nemzeti konzultáció – derült ki a kormányinfón. Orbán a Millenárison mond beszédet október 23-án. Megtudhattuk: ha Trump nyeri az amerikai elnökválasztást, hamar vége lesz az ukrajnai háborúnak, annak pedig a magyar gazdaságra nézve is lesz hatása

Szerda helyett kedden tartott ülést a kormány, mert Brüsszelbe utazott Orbán Viktor miniszterelnök. Emiatt csütörtök helyett szerdán tartott kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. 

Azt jelentették be a 24.hu tudósítása szerint, hogy a frakciók kérésére a kormány úgy döntött, nemzeti konzultációt kezdeményez „a gazdaságpolitika legfontosabb pilléreiről”. Gulyás Gergely erről azt mondta, lehetőséget akarnak adni a választópolgároknak arra, hogy két választás között is véleményt mondjanak a gazdaságpolitikáról. Ez azért aktuális, mert a világgazdaság nagyot változott. A helyzethez Magyarországnak alkalmazkodnia kell, hogy ezután is sikeres legyen. A boldogulás alapja a munkaalapú gazdaság, és ebben jól áll az ország a mintegy 4 millió 750 ezer dolgozóval – mondta a miniszter. 

Szó volt arról, hogy az európai országok gazdasága nem bír növekedni. Németországban már a második év telik recesszióval, Ausztriában a világháború utáni évek óta nem volt ilyen csökkenés. A magyar kormány azt gondolja, a növekedés alapfeltétele, hogy törekedjen az ország a gazdasági semlegességre, „ne kövessük a brüsszeli diktátumokat, amik Európát arról akarják meggyőzni, hogy üzletelni csak ideológiai alapon lehetséges” – adott szakszerű magyarázatot Gulyás Gergely.

A kormányinfón bejelentették, hogy a kormány gazdaságpolitikai akciótervet készített, azzal a céllal, hogy 3 és 6 százalék között legyen a következő években a gazdasági növekedés, és ez a társadalom legszélesebb rétegeit érintse, különösen a családokat, valamint a magyar kis- és középvállalkozásokat. A program három fő pillérje a vásárlóerő növekedése, a megfizethető lakhatás biztosítása és a Demján Sándor Gazdasági Program, amely a vállalkozásokat segíti. A három pillérhez huszonegy intézkedés kötődik.

A kormány hároméves bérmegállapodást akar kötni az érdekképviseletekkel. A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedni fog, munkáshitelprogram indul, és

duplájára nő a gyermekek után járó szja-kedvezmény: jövő év július 1-től 50 százalékkal emelkedik, 2026. január elsejétől pedig további 50 százalékkal.

Gulyás Gergely beszélt arról, hogy vizsgálja a kormány az Airbnb-szabályozást, a lakásbérleti szerződések konstrukcióját. Kollégiumok fognak épülni azokban a városokban, ahol a fiatalok lakhatási problémákkal küzdenek. Indul vidéki otthonfelújítási program, a Széchenyi-pihenőkártyára érkező összegek felét lakásfelújításra is fel lehet használni, adókedvezményt adnak a munkáltató által adható lakástámogatásra. Fenntartja a kormány az új lakóingatlanok 5 százalékos adókulcsát 2026 végéig, és a lakáshitelekre 5 százalékos kamatplafont vezet be.

A Demján Sándorról elnevezett programnak tőkefinanszírozási, beruházásélénkítő része is lesz. A Széchenyi-programban 3,5 százalékra mérséklik az éves kamatot, ösztönzőprogramot indít az Eximbank, valahogyan gyorsítani akarják az uniós források kiosztását az érintett szektorban

– és a kötelező könyvvizsgálat alól is mentesíteni akarják a kkv-kat.

A kormányinfón elhangzott, az utóbbi két hétben elkészült magyarországi beruházások összértéke 136 milliárd forint. 

A kormányinfón Gulyás Gergely kapta azt a kérdést a Telex újságírójától, előfordult-e már vele, hogy nyilvános helyen meg kellett igazítania a péniszét. Vitályos Eszter felhívta az újságíró figyelmét arra, hogy ez nem kormányzati ügy. Gulyás is azt kérte, ragaszkodjanak a jelenlévők a kormányinfó megszokott színvonalához. Annyiban válaszolt, hogy nem foglalkozik olyan kérdésekkel, amelyek nem rá tartoznak, így azzal sem, hogy a TV2 híradós anyagot forgatott abból, hogyan igazgatja magát Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke az Európai Parlamentben. Gulyás szerint színvonaltalanok az ilyen tudósítások 

 

de a műsorkészítésbe a kormánynak nincs beleszólása.

Gulyás hozzátette, attól, hogy ezzel a híradós anyaggal épp nem értett egyet, ha a TV2 meghívja, azért megy és válaszol, de a híradó tartalmába nem szól bele, ezután sem fog. 

A miniszter és a kormányszóvivő sajtótájékoztatóján elhangzott, Orbán Viktor a Millenárison mond beszédet október 23-án, délelőtt 11 órakor.

A kormányinfón az alábbi témák kerültek még szóba:

  • 11 kérdés lesz a nemzeti konzultáción, péntektől jelentik be a kérdéseket, az íveket november elejétől postázzák, december 20-ig lehet visszaküldeni őket. Néhány milliárdba kerül majd ez az egész.
  • HÉV-ek járatritkítása: Gulyás szerint zajlik a tervezés, de kétségtelen, hogy új szerelvényekre van szükség. A kormány pályafelújításra és vasúti járműbeszerzésre kétmilliárd eurót fog elkölteni a következő néhány évben, az Építési és Közlekedési Minisztériumban vannak erre kész tervek is. Ez érdemben javíthatja a HÉV-helyzetet is.
  • Nem jönnek Kecskemétre atomfegyver-hordozó repülőgépek, nem is érkezett ilyen kérés, mondta a miniszter. Ha valóban felmerülne, hogy amerikai atombombázók állomásozzanak itt, a kormány előbb kikérné a parlament véleményét.
  • Gulyás Gergely azt mondta, ha Trump nyer, hamar vége lesz a háborúnak, aminek jelentős hatása lesz a gazdaságra: akár százalékban mérhető hatása lesz a magyar gazdaságra is. Az általa belengetett védővámokat szerinte lehet majd kezelni. Trumppal meg lehet egyezni – emelte ki a miniszter.
  • Iparűzési adó: a kormány többször is tárgyalt róla, és támogatta Navracsics törekvését, hogy az iparűzési adóból regionálisan, járási szinten is lehessen felhasználni. Döntés még erről nem született, de ezek a tervek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk