Két úton kapnak milliárdokat határon túli fociklubok

  • narancs.hu
  • 2024. október 16.

Sport

A 444 nem nagyon nyilvános finanszírozási formát tárt fel.

A határon túli magyarlakta területeken működő futballklubokat 2013 óta támogatja a magyar állam. Először az FK Csíkszereda kért és kapott segítséget a magyar költségvetésből, később más klubok, utánpótlásnevelő akadémiák is, a Bethlen Gábor Alapon keresztül – olvasható a 444 írásában.

Támogatást kap ily módon a Sepsi OSK (Románia), a Csíkszeredai Futball Akadémia (Románia), az FC Kosice (Szlovákia), az FC Komárno (Szlovákia), az NK Osijek (Horvátország), az FC Lendva (Szlovénia), a TSC Labdarúgó Klub (Szerbia), az FC STK 1914 (Szlovákia) és a Várda SE – Munkács Futball Akadémia (Ukrajna).

2016-17-ben ez a támogatás összesen 20 milliárd forint volt. A rendeleti kormányzás bevezetése óta ezeket a tételeket nehezebb észrevenni a nyilvánosan hozzáférhető dokumentumokban, de annyi kiderült, hogy 2023-ban 3,85 milliárd forintot kapott hét klub, a DAC és a Topolya egyaránt 900-900 milliót.

A hírportál most rábukkant a támogatás nem nyilvános formájára is.

A magyar állam és a nemzeti olajtársaság által alapított Mol – Új Európa Alapítvány ma 80 milliárdos vagyonnal rendelkezik, és fő feladata közérdekű célok megvalósítása, a sport, a kultúra, az egészségügy és a környezetvédelem terén. Ez az alapítvány a cikk szerint az utóbbi években szintén milliárdokat osztott szét határon túli futballkluboknak.

A kedvezményezett klubok egy része ismert magyar vállalkozókhoz kötődik, így Mészáros Lőrinchez, Végh Gáborhoz, a vajdasági Zsemberi Jánoshoz, az alapítvány kuratóriumában pedig benne van a két fontos múzeumigazgató, Demeter Szilárd és Schmidt Mária mellett Világi Oszkár felvidéki magyar üzletember, a DAC többségi tulajdonosa – aki nemrég megvette az erdélyi magyar üzletembertől, Lénárd Andrástól a Csíki Sört.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mik befolyásolják egy magánfogászati kezelés árait?

  • Fizetett tartalom

Az utóbbi években a magánfogászati ellátás árai is folyamatos emelkedést mutattak. Az állami egészségügyi rendszer leterheltsége és a hosszú várólisták miatt mégis egyre többen fordulnak magánszolgáltatókhoz. Nézzük meg, milyen tényezők befolyásolják a magán fogászatok költségeit!

Mik lehetnek egy online vállalkozás sikerének titkai?

  • Fizetett tartalom

Az online vállalkozások virágzása nem véletlen. Az internet adta lehetőségek nemcsak megkönnyítik az üzletindítást, hanem nagy növekedési potenciált is kínálnak. De mi kell ahhoz, hogy egy online vállalkozás valóban sikeres legyen? Nem elegendő pusztán egy jó ötlet vagy termék, hiszen a verseny nagy, a piac dinamikusan változik, és az ügyfelek elvárásai is egyre magasabbak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik lehetnek a legfontosabb sikertényezők.