Szlávik szerint más oltás jó az időseknek és a fiataloknak, de be kell érni azzal, ami van

  • narancs.hu
  • 2021. január 4.

Belpol

Egyelőre.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is megkapta már a koronavírus elleni oltást – árulta el az ATV Heti Naplójában. Szlávik természetesen nem mást, mint a Pfizer vakcináját kapta, de mint elmondta, szerinte “az a jó vakcina, ami elérhető”, és örülne, ha lehetne válogatni az oltások között. “Más oltás jó például az időseknek, a fiataloknak, az allergiásoknak. Azonban jelenleg nem ez a helyzet, be kell érni azzal, ami van” – mondta Szlávik.

Magyarországon aránylag magas az oltásellenesek száma, a jelenség pedig az egészségügyi dolgozók között is létezik, ezért lehetséges, hogy eddig csak ötezer embert oltottak be koronavírus ellen – mondta a főorvos.

Eddig közel 80 ezer adag érkezett Magyarországra a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájából, ami 40 ezer egészségügyi dolgozó beoltására elég. Ők állnak az oltási sorrend élén, de sokáig nem lehetett tudni, pontosan kik következnek utánuk. 

Vasárnap végül mégis csak felkerült a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára az oltási terv kivonata. E szerint az egészségügyi dolgozók (köztük orvosok, asszisztensek, védőnők, gyógyszerészek) után jönnek a szociális ellátásban dolgozók és a szociális ellátásban részesülők, majd a 60 évesnél idősebbek, a rendvédelmi dolgozók, a fokozott kockázatnak kitett 18-59 évesek, a kritikus infrastruktúrában dolgozók, végül mindenki más.

Elmagyarázta, hogy azért a szociális munkások kerültek előre az oltási tervben az idősek helyett, mert “Magyarországon 2 millió 60 év feletti él, éppen ezért az ő oltásuknak nekifogni idő- és anyagigényesebb feladat, logisztikailag is nehezebb lenne”.

Szlávik azt is közölte, hogy a Pfizer-BioNTech oltása védettséget ad a vírus új mutációja ellen is, ami szerinte biztosan eljut Magyarországra is.

(ATV, Heti Napló)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?