Szlávik szerint más oltás jó az időseknek és a fiataloknak, de be kell érni azzal, ami van

  • narancs.hu
  • 2021.01.04 09:42

Belpol

Egyelőre.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is megkapta már a koronavírus elleni oltást – árulta el az ATV Heti Naplójában. Szlávik természetesen nem mást, mint a Pfizer vakcináját kapta, de mint elmondta, szerinte “az a jó vakcina, ami elérhető”, és örülne, ha lehetne válogatni az oltások között. “Más oltás jó például az időseknek, a fiataloknak, az allergiásoknak. Azonban jelenleg nem ez a helyzet, be kell érni azzal, ami van” – mondta Szlávik.

Magyarországon aránylag magas az oltásellenesek száma, a jelenség pedig az egészségügyi dolgozók között is létezik, ezért lehetséges, hogy eddig csak ötezer embert oltottak be koronavírus ellen – mondta a főorvos.

Eddig közel 80 ezer adag érkezett Magyarországra a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájából, ami 40 ezer egészségügyi dolgozó beoltására elég. Ők állnak az oltási sorrend élén, de sokáig nem lehetett tudni, pontosan kik következnek utánuk. 

Vasárnap végül mégis csak felkerült a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára az oltási terv kivonata. E szerint az egészségügyi dolgozók (köztük orvosok, asszisztensek, védőnők, gyógyszerészek) után jönnek a szociális ellátásban dolgozók és a szociális ellátásban részesülők, majd a 60 évesnél idősebbek, a rendvédelmi dolgozók, a fokozott kockázatnak kitett 18-59 évesek, a kritikus infrastruktúrában dolgozók, végül mindenki más.

Elmagyarázta, hogy azért a szociális munkások kerültek előre az oltási tervben az idősek helyett, mert “Magyarországon 2 millió 60 év feletti él, éppen ezért az ő oltásuknak nekifogni idő- és anyagigényesebb feladat, logisztikailag is nehezebb lenne”.

Szlávik azt is közölte, hogy a Pfizer-BioNTech oltása védettséget ad a vírus új mutációja ellen is, ami szerinte biztosan eljut Magyarországra is.

(ATV, Heti Napló)

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Kinek a kultúrája?

Öt és fél év működés után megszűnik a Dunszt.sk szlovákiai magyar kulturális portál. A főszerkesztő kifáradásról és strukturális nehézségekről beszél, de politikai és társadalmi kérdések is felsejlenek a háttérben.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Magyarország farhátra megy

  • A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.

Kiáll-e?

  • A szerk.

Az előválasztás utáni kínos bénultságot levetkőzve mintha a feltámadás jeleit mutatná az ellenzék kampánya.

„Nagyon nagy vita”

Orbán Viktor január 14-i, idei első rádióinterjújának utolsó témája a „gyermekvédelmi népszavazás” volt. Az interjúban a pedofília először kontrasztként jelent meg: „van az a jelenség, hogy a gyerekeink ki vannak téve szexuális ragadozóknak” – mondta a miniszterelnök. Majd pedig a szexuális kisebbségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „most egy másik jelenségről beszélünk, aztán hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, erről van egy nagyon nagy vita, de ezt én most nem tartom fontosnak”.

A szelíd forradalom

A múlt év végére az Alaptörvény lecserélése az egyesült ellenzék egyik legfontosabb, de mindenképpen a legjelképesebb választási ígéretévé lépett elő. A kezdeti kérdést – lehetséges-e egyáltalán egyszerű többséggel alkotmányozni? – felváltotta az annak mikéntjéről folyó nyilvános eszmecsere.