Szombaton a fél Fidesz disznót vágott

  • narancs.hu
  • 2022. február 19.

Belpol

Németh Szilárd is hagymás vért reggelizett.

A disznóvágás a magyar élet egyik ünnepe, amely az egész éves, mindennapos kemény munka eredménye, a következő évre való minőségi eledel köré szerveződik – idézte az MTI szombaton reggel Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, aki a hetedik Nemesgörzsönyi Böllérverseny és Fesztivál megnyitóján járt.

Kövér László a helyi közösséget méltatva azt mondta: jól ismerik és értik a vidéki élet igazi értékét, a kerteket művelik, és az ólakban is állatok vannak. Hangsúlyozta: csak ott lehet ilyen közösségi összejöveteleket szervezni, ahol tudják, hogy milyen fontos az ember és a természet kapcsolata, a tiszta hús, a becsületesen elkészített étel és az asztalközösség, amelyet a legősibb közösségnek nevezett.

A házelnök a közelgő parlamenti választás tétjéről szólva megjegyezte: „ha még egyszer letérünk Magyarország és a vidék évezredes útjáról, soha többet nem térhetünk vissza rá”. Kövér László felhívta a figyelmet arra, hogy a „sötétzöldek” által ajánlott út szakadékba vezeti az európai, és benne a magyar mezőgazdaságot, állattartást, és általában a vidéki életet. A másik út Magyarország közösségei és az asztalközösségek megerősítésén keresztül vezet, a magyar gazdák által megtermelt jó minőségű hazai élelmiszerek piacra jutásának segítésével.

Az Országgyűlés elnöke kiemelte: a Magyar Falu programot a jövőben is folytatni kell, és ha a kormánypártok megkapják a választóktól a támogatást, folytatni is fogják.

Úgy fogalmazott: a választásokon el kell dönteni, hogy melyik úton megyünk tovább: helyi gazdaságokban termelt egészséges élelmiszer vagy fehérjegyárakban előállított műhús;

sonka, csülök, kolbász, vagy lisztkukac, tücsök és sáska;

a gyermekek neveléséhez hozzájáruló családtámogatás vagy „közpénzből finanszírozott nemváltó műtét”; keresztény és magyar Magyarország vagy „illegális migráció és multikulti”; nemzeti függetlenség, vagy új birodalmi függés. 

A megnyitón Kovács Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője a jó hangulatot kiemelve köszöntötte a határon túlról érkezett magyar gazdákat, ugyanis a verseny 16 csapata közt felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és délvidéki indulók is voltak. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint óriási értéke van minden ilyen, a vidéki szokásokat, értékeket felelevenítő rendezvénynek, amelyek „két lábbal állnak a földön”. Tatai László, Nemesgörzsöny független polgármestere a gasztronómia fellegvárának nevezte a rendezvényt, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke pedig a hagyományon alapuló ízekre hívta fel a figyelmet a megnyitón.

Szombaton más kormánypárti politikusok is disznóvágáson jártak.

A Blikk Németh Szilárdról ír, aki Facebook-oldalának tanúsága szerint szintén egy hangulatos rendezvényen, a 10. Csepeli Disznótoron vett részt, és hagymás sült vért evett reggelire. A fotón ez látható. 

Lázár Jánost pedig a Hódmezővásárhely melletti Sóshalmi Olvasókör hívta meg disznóvágásra. A kormánypárti politikus közösségi oldalán azt írja, saját birspálinkával járult hozzá a rendezvény sikeréhez.  Szerinte „ebben a közösségben nem kellett külön hangsúlyozni, hogy az áprilisi választások tétje az, hogy vidékpárti, vagy vidékellenes kormánya lesz az országnak”. 

Lázár Jánosnak február 19. a születésnapja. Erről a hódmezővásárhelyi önkormányzat tulajdonában álló, Márki-Zay Péter polgármesterré választása után létrehozott Hódpress.hu hírportál is megemlékezik, boldog születésnapot kíván a 47 éves képviselőnek.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?