Tájékoztatná a megfigyelteket a Momentum, hogy megfigyelték őket

  • narancs.hu
  • 2021. július 25.

Belpol

A párt szerint megengedhetetlen, hogy a fideszes miniszterek által felügyelt titkosszolgálatoknak egy másik fideszes miniszter adjon engedélyt.

"El kell venni az igazságügyi minisztertől az engedélyezés lehetőségét, és ezt bírói hatáskörbe kell utalni" – írja a Momentum közleményében a párt jogállamisági szakpolitikusa, Szigeti Flóra Facebook posztja alapján. Szerinte "megengedhetetlen, hogy a fideszes miniszterek által felügyelt titkosszolgálatoknak egy másik fideszes miniszter adjon engedélyt a magyarok megfigyelésére".

Szigeti szerint "meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a megfigyeltek csak abban az esetben értesüljenek a róluk szóló adatgyűjtésről, ha ezek alapján eljárás is indult ellenük. A titkosszolgálati adatgyűjtésről utólag – természetesen az eljárás veszélyeztetése nélkül – minden megfigyelt személyt értesíteni kell, hiszen csak így biztosítható számukra, hogy jogorvoslati lehetőséget keressenek az állammal szemben."

A párt a jogorvoslati eljárást is jelentősen le kell rövidítené, mert szerintük így lehet biztosítani, hogy hatékony jogorvoslattal élhessenek, akiknek a jogait figyelmen kívül hagyta az állam.

A Momentum a héten lemondásra szólította fel a teljes kormányt miután kiderült, magyar célpontjai is voltak a Pegasus nevű izraeli kémszoftvernek, köztük az Orbán-kormány kritikusai és újságírók.

(Momentum, Facebook/Szigeti Flóra)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk