Tállai szerint jövőre már készpénzt sem kell hordanunk magunknál

  • narancs.hu
  • 2020. július 25.

Belpol

"Januártól akár egy forintot is kifizethetünk bankkártyával" – közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Januártól akár egyetlen forintot is ki lehet majd fizetni bankkártyával, nem lesz szükség készpénzre – közölte Tállai András, pénzügyminiszter-helyettes a Magyar Nemzettel.

Tállai kiemelte,hogy jövőre több százezer gazdasági szereplőnél fizethetnek az ügyfelek elektronikus módszerrel. Így a közértek, az edzőtermek, az autószervizek és az ázsiai éttermek sem utasíthatják vissza a készpénz nélkül érkezőket. Tállai szerint most hatvanezer olyan vállalkozás van, amely nem felel meg a feltételeknek, de szerinte az átállással nem lehet gond: "majd fél évük van felkészülni, esetükben sincs szó nagy fejlesztésről, hiszen az elektronikus azonnali fizetéshez lényegében csak egy bankszámlára van szükség".

A változtatás bevezetését az Országgyűlés nemrég törvényben mondta ki, eszerint január 1-től minden olyan vállalkozásnak lehetővé kell tennie az elektronikus fizetést, amelyik online pénztárgépet működtet. Tállai szerint ez épp jókor jött, mert a gazdasági és fogyasztóvédelmi okok mellett a járvány szempontjából is fontos lépés. "Mivel a koronavírus akár készpénzen is terjedhet, a modern fizetési lehetőségek szorgalmazása hatékony a járvány ellen" - mondta.

A készpénzes fizetés szerinte emellett a feketekereskedelem melegágya is. "A készpénzmentes fizetés pedig jóval könnyebben követhető, ellenőrizhető, mint a bankók és érmék használata. Utóbbiakat ráadásul számolni, őrizni, szállítani kell, ami nemzetgazdasági szinten évente akár négyszázmilliárd forintba kerül" - tette hozzá.

Figyelmébe ajánljuk