Tao-pénzekért trükköztek pécsi kézilabdacsapatok?

  • narancs.hu
  • 2017. október 18.

Belpol

Rendőrségi nyomozás adhat választ arra, miért nem tűntek föl senkinek a meccsjegyzőkönyvekbe beírt fantomjátékosok. Ajánló a friss Magyar Narancsból.

Átlagosnak tűnő kézilabda-mérkőzés zajlott 2017. március 3-án Pécsett, az egyetemi sportcsarnokban – legalábbis a Magyar Kézilabda Szövetség honlapján olvasható nyilvános jegyzőkönyv szerint. A játékvezetők is mindent rendben találtak, pedig volt némi gond: két játékos ugyanis biztosan nem lépett pályára aznap, és nagy valószínűséggel ez egyik edző sem volt jelen, holott a nevük szerepel a jegyzőkönyvben. És ez a mérkőzés csak egy volt azok sorából, ahol az érintett csapatok valótlan adatokat írtak a papírokra.

Minderre egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, aki hatalmas halom papírt juttatott el szerkesztőségünkhöz. A paksamétában lévő dokumentumokat és fotókat átnézve összehangolt csalássorozat gyanúja merül föl. Úgy tűnik, a pécsi PEAC, a PEAC Junior és a Petőfi SE kézilabdacsapatok egymással összejátszva egy bajnoki éven keresztül folyamatosan megszegték a szabályokat, valótlan tartalmú jegyzőkönyveket adtak le, jelen nem lévő játékosok nevét írták be, aláírást hamisítottak, más néven játszattak játékosokat. Mindezt feltehetőleg azért, hogy teljesíteni tudják a feltételeket, és a tao-pénzeket továbbra is lehívhassák.

A friss Magyar Narancsban megjelent írás több konkrét esetet is megvizsgál, a szerző, Katus Eszter beszélt az érintettekkel. Nyilatkozott például az a felnőtt játékos, aki a jegyzőkönyv szerint kapusként „volt jelen” egy mérkőzésen, amiről ő nem is tudott, mi több, nincs is sportorvosi engedélye; de felkerestük azt az aktív edzőt is, akit többször is egy másik klub vezetőedzőjeként tüntettek föl.

Az ilyesfajta trükközéseket a szigorú szabályozás miatt elvileg már a mérkőzéseken ki kellene szúrni; hogy ez miért nem történt meg, arra csak a rendőrségi nyomozás találhat választ – az ügyben ugyanis hivatalos eljárás indult. A hírbe hozott egyesületek koholt vádakról beszélnek.

További esetekről, illetve arról, hogy mindez hogyan függhet össze azzal a rendszerrel, amelyben a vállalatok a társasági adójuk (tao) terhére ún. látványsportágakat támogathatnak (és amely pénzek megszerzésétől nem egy esetben az adott egyesületnek a léte is függ), a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatnak részletesen.

Leadképünk illusztráció, fotó: MTI – Bruzák Noémi

Figyelmébe ajánljuk