Táplánszentkereszt címerét elemzi a magyar média

  • narancs.hu
  • 2023. március 19.

Belpol

A budapesti Szálasi-emlékmű ügye miatt. 1992 óta használják, ez latin kereszt, de tényleg nyilak vannak rajta.

Oké, de mégis mit keres egy nyilaskereszt Táplánszentkereszt címerében? – teszi fel a kérdést a nyugat.hu, miután a Mérce írása nyomán több lap és televízió is foglalkozott azzal, fű alatt Szálasi-emlékhellyé alakították át az egykori nyilas vezető és háborús bűnös özvegyének, Lucz Gizellának a sírját a budapesti Farkasréti temetőben.

A harminckét évvel ezelőtt elhunyt asszony lejárt sírhelyét megváltották újból, odakerült egy obeliszk. Ahogyan az rtl.hu kiderítette, a Magyarelvű Mozgalom íratta föl rá, „Szálasi Ferenc emlékére”.

Az emlékoszlopon a Mérce fogalmazása szerint nyilaskeresztre hajazó szimbólum is látható. Akik odavésették,  azoknak nyilvánvalóan az volt a szándéka, hogy a tiltott jelképnek számító nyilaskereszthez hasonló motívum álljon ott. Az emlékhely tervezője, Papp Tibor Károly azt mondta, ez nem emlékmű, és a kereszt pedig a Vas megyei Táplánszentkereszt címeréből való.

A Nyugat.hu megkereste Feiszt Györgyöt, a Vas megyei levéltár korábbi vezetőjét, aki több mint száz település címerét tervezte a rendszerváltozás után. Táplánszentkereszt címere épp nem az ő munkája, annyi köze van hozzá, hogy a címer alsó részén látható oroszlánra tett javaslatot.  

A kétezerötszáz lakosú település önkormányzata a lapnak válaszolva határozottan leszögezte, hogy a címerükben látható kereszt nem nyilaskereszt, mert ez latin kereszt. A nyilaskereszt pedig a görög keresztből ered, így a hasonlóság csupán véletlen egybeesés.

A kérdésre, mitől vannak rajta nyilak, azt a választ kapta a Nyugat.hu, hogy a település több községből egyesült, és Szentkereszt eredeti címeréből származhat ez a jelkép. A most látható címert egyébként 1992 óta használja Táplánszentkereszt önkormányzata. A községházán meglepődtek, amikor hallották, milyen vita alakult ki a budapesti temetőben lévő emlékmű jelképe körül.  

A Nyugat.hu emlékeztet, hogy a rendőrség a budapesti ügyben tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt nyomozást indított.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk