TASZ: A könnygáz használata indokolatlan és jogellenes volt a tegnapi tüntetésen

  • narancs.hu
  • 2018. december 13.

Belpol

Véleményük szerint a tömegkezelés arányossága és szakszerűsége kétséges.

A tegnapi spontán tiltakozás egy idő után erőszakossá vált, így a rendőrségnek közbe kellett avatkoznia. A TASZ jogvédői szerint azonban a tömegkezelés arányossága és szakszerűsége kétséges.

A jogvédő szervezet szerint "annak ellenére, hogy a tüntetés fokozatosan veszítette el a békés jellegét, a rendőrség egyáltalán nem kommunikált a tüntetőkkel, nem figyelmeztette őket a jogsértő magatartásuk következményeire, tehát nem azon volt, hogy elkerülje az erőszak bekövetkezését és alkalmazását. Pedig az új gyülekezési törvény kifejezetten előírja az együttműködés kötelezettségét, a rendőrségi törvény pedig kötelezővé teszi a kényszerítő eszköz alkalmazására vonatkozó előzetes figyelmeztetést.".

Véleményük szerint "érthetetlen, hogy amikor a tüntetés erőszakossá vált, a rendőrség miért nem oszlatta fel hivatalosan is a tömeget, felszólítva a résztvevőket a távozásra, mielőtt a tömegoszlatásba kezdett. Bár történtek célzott, csak a valóban erőszakos tüntetőket érintő kiemelések is, a tömegoszlató eszközök - pl. a könnygáz - használata többször is indokolatlan és ezért jogellenes volt. Ha indokolt volt, akkor olyanokat is érintett, akiknek a tiltakozása megőrizte békés jelleget."

A TASZ közérdekű adatigényléssel fordul a rendőrséghez, hogy pontos képet kaphassanak arról, a rendőrség milyen eszközökkel próbálta elkerülni az erőszak eszkalálódását, és jogsegélyt nyújtanak az eljárás alá vont tiltakozóknak.

Forródrótjuk az alábbi telefonszámon érhető el:+36 30 722 33 56

Leadkép: Mohai Balázs

Figyelmébe ajánljuk