TASZ: A kormány nem mondott le a jogvédők ellehetetlenítéséről

  • narancs.hu
  • 2021. július 17.

Belpol

A szervezet szerint nem kell nagyon örülni annak, hogy a támogatókra vonatkozó rendeletet visszavonták.

Mielőtt túlságosan megörülnénk annak, hogy visszavonta az adományozást korlátozó rendeletét, látni kell, a kormány nem hagyott fel azzal a törekvésével, hogy elhallgattassa a döntéseit kritikával illető civil szervezeteket – kommentálta a Népszava kérdésére a rendelet visszavonását a Társaság a Szabadságjogokért.

A péntek éjjel bejelentett döntés azzal jár, hogy a civil szervezeteknek mégsem kell nyilvánosságra hozniuk támogatóik nevét és az adott összeget.

A TASZ álláspontja szerint a civil szervezeteknek sokat jelent az a támogatás, amit a polgároktól kapnak, ezért persze tényleg jó, hogy az adományozást korlátozó jogszabály már nem hatályos. „Az érintettekkel való egyeztetést notóriusan mellőző, ötletszerű kormányzásról állít ki bizonyítványt, hogy ezt a rendelkezést két hét után teljes egészében vissza kellett vonni: nyilvánvalóan azért, mert kormánypárti szervezetek számára éppúgy betarthatatlan, mint a független civileknek” – ez a TASZ véleménye. 

Az Európai Unió Bíróságán elbukott ugyan a külföldről is támogatott szervezetekre vonatkozó jogszabály, de a helyébe lépő törvény  azzal bízza meg az Állami Számvevőszéket, hogy  ellenőrizze a költségvetési pénzzel nem támogatott szervezeteket is, pedig ez az alaptörvénnyel ellentétes – érvel a TASZ.  

„Mi továbbra is megvédjük az adományozóink személyes adatait, és fellépünk az új civilellenes törvény ellen is, ami bizonyosan az elődje sorsára fog jutni” – mondta a Népszavának a szervezet. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk