TASZ: alkotmányellenes az új civiltörvény

  • narancs.hu
  • 2021. május 18.

Belpol

A hatalom azokat vonja állami ellenőrzés alá, akik a hatalmat tudnák kontrollálni. 

Az Országgyűlés kedden olyan új civilellenes törvényt fogadott el, ami a demokrácia természetének alapvető félreértésén alapul - írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért.

Mint arról beszámoltunk, a parlament - az EU Bíróságának ítéletére reagálva -  hatályon kívül helyezte a "külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról" szóló 2017-es civiltörvényt, és azt írta elő helyette, hogy az Állami Számvevőszék ellenőrizze a legalább 20 millió forintos mérlegfőösszeggel rendelkező, a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezeteket.

"A hatalom azokat a szervezeteket vonja szoros állami ellenőrzés alá, amelyeket a polgárok a hatalomgyakorlás kontrolljára hoztak létre, és gyanúsnak állítja be az egyik legfontosabb állampolgári erényt, a közügyek alakításában való részvételt" - értékeli az új törvényt a TASZ.

Mint írják "az ÁSZ alkotmányos feladata azok ellenőrzése, akik közpénzekkel gazdálkodnak, a nemzeti vagyon felett rendelkeznek – nem az egyesülési jog alapján létrejött, az állami költségvetéshez adott esetben semmilyen módon nem kapcsolódó szervezetek tevékenységének vizsgálata. A számvevőszék maga állítja össze az ellenőrzési tervét, így önkényesen döntheti el, hogy mely civil szervezeteket ellenőrzi és melyeket kíméli meg a vizsgálattól. Ráadásul a törvény nem határozza meg, hogy mire kell kiterjednie az ÁSZ ellenőrzéseinek, vagyis korlátlan felhatalmazást ad a gazdálkodási szempontokon túl minden szempontra kiterjedő vizsgálódásra."

Szerintük a törvény alkotmányellenes, az alapjogok sérelmével jár, ezért dolgozni fognak a jogellenességének megállapítására irányuló eljárások elindításán. 

Az Amnesty International egy némileg optimistábbra hangszerelt közleménnyel jelentkezett, ők azt írják, „nagyon komoly eredmény, hogy a 2017-es civilellenes törvény eltűnik, ez a magyar civilek közös győzelme. Biztosak vagyunk benne, hogy az új törvény jelentette kihívásokkal is meg tudunk küzdeni."

Azért nem felhőtlenül boldogok ők sem. "Félő, hogy egy esetleges ÁSZ ellenőrzés a kormány intézkedéseivel szemben kritikus szervezeteket fogja elsősorban érinteni, miközben a civil szervezeteknek valódi ráhatása nem lesz arra, hogy az ÁSZ mit ír róluk a jelentésében" - magyarázzák. 

(Címlapképünkön Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója, Fotó: MTI/Marjai János)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk