Tavaly újították fel, már málladozik az Igazságügyi Minisztérium épülete

Belpol

Stukkódarab zuhant le a belvárosi palotáról, de az épület kezelője nem aggódik: ilyesmi egy több mint százéves épület esetében "bármikor előfordulhat".

Vigyázat omlás veszély (sic!)! –hirdeti a felirat az Igazságügyi Minisztérium belvárosi, frissen felújított épülete mellett. A Nádor és a Széchenyi utca sarkán álló épület előtti járdát részben le is kordonozták, a gyalogosok az utca túloldalára kényszerülnek a lezárás miatt.

Szerettük volna megtudni, hogy mi történt, hiszen a Nádor utcai ingatlan felújítása alig egy éve ért véget (a Google utcaképein is látszik, hogy az épületet már 2019 augusztusában felállványozták). 

 

A Feszl Frigyes által tervezett 1848-ban tervezett belvárosi palota – más néven Oszvald-ház - volt már szálloda, banképület és külkereskedelmi székház is, 2001 és 2019 között, pedig az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala használta. Tavaly januárban azonban a Varga Judit vezette igazságügyi tárca vette át tőlük a műemléképületet, egy nagy „állami ingatlankeringő” keretében, melyről a 24.hu írt részletesebben. Varga minisztériumát hiába kérdeztük, nem válaszoltak az omlásveszélyre vonatkozó kérdéseinkre, így a kormányzati ingatlan üzemeltetését, karbantartását szervező Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz (KEF) fordultunk.

 
Szalaggal zárták le az Igazságügyi Minisztérium főbejáratát egy lehulló stukkódarab miatt. A kép 2021. június 14-én készült
Fotó: A szerző felvétele 

A főigazgatóság szerint nincs komoly veszély, de a biztonság érdekében egy ideig még zárva tartják az épület körüli járdákat: „Tájékoztatjuk, hogy az Igazságügyi Minisztérium elhelyezésére szolgáló Nádor utca 22. szám alatti épület felújítását és használatbavételét követően minimális párkánydísz-elem lazulást tapasztaltunk, amely egy több mint százéves épület esetében bármikor előfordulhat. A probléma észlelését követően intézkedtünk a balesetveszély elhárításáról. Jelenleg a hivatalos igazságügyi szakértői véleményre várunk, hogy az épület körüli lezárást megszüntethessük.”

Ugyanerről, konkrétabban egy stukkódarab lepottyanásáról tájékoztatott az épület felújításával közbeszerzési pályázat útján megbízott cég, a B+N Referencia Zrt.: a Rogán Antal és Tombor András holdudvarához sorolt vállalat több száz egyéb kormányzati-állami épület mellett a belvárosi palotát is renoválta, még Vargáék átköltözése előtt.

A B+N kommunikációs ügynökségén keresztül üzent, hangsúlyozva: a felújítással ugyan őket bízták meg, de az csak az épület belső tereire és a homlokzat festésére vonatkozott, a külső felújítással nem kellett foglalkozniuk.

 
Omlásveszélyre figyelmeztető felirat az Igazságügyi Minisztérium épülete előtti elkerítet járdán
Fotó: A szerző felvétele/

„A munkálatok 2020 nyarán fejeződtek be. 2021 június elején egy kis stukkódarab leesett a homlokzatról, ezért a hiba okának kiderítéséig - a KEF kérésére – a B+N Referencia Zrt. intézkedett az épület körbekordonozásáról, kijavította a sérült stukkót és statikus szakértői vizsgálatot kért. A műszaki igazságügyi szakértő tegnap (június 14-én) fejezte be az összes díszítőelem felmérését. Szóbeli tájékoztatása szerint nincs közvetlen életveszély, a hiba oka az épület életkorából adódik, nem a társaság tevékenységének következménye” –írták kérdésünkre.

Ismételjük ezt meg még egyszer: a KEF teljesen természetesnek tartja, hogy egy több mint száz éves, ám frissen felújított és kifestett műemléképületről bármikor leeshet néhány stukkódarab. Kivitelező cégük pedig azt tartja fontosnak hangsúlyozni, hogy nem az ő gondatlanságuk miatt történt a baleset.

Azt ugyanakkor egyik fél sem árulta el, hogy miért nem foglalkoztak az (ezek szerint balesetveszélyes) homlokzat megerősítésével, és hogy mennyibe is került a műemléképület renoválása. A B+N Referencia szerint anyagiakról csak a KEF tudna nyilatkozni, a főigazgatóság viszont egyszerűen figyelmen kívül hagyta a költségekre vonatkozó kérdéseinket.

Hogy nem aprópénzről lehet szó, azt egy szerződésmódosítás is sejteti. A 2020 novemberében publikált közbeszerzési dokumentumból kiderül, hogy a KEF-et is meglepve, titkos kormányhatározatban bízták rá a főigazgatóságra az Oszvald-ház üzemeltetését és felújítását (emellett, „ráadásként” megkapták az Alkotmányvédelmi Hivatal előző, Falk Miksa utcai székházát és Puskás Arénát.)

 
A felújított minisztériumi épület homlokzata
Fotó: Narancs.hu

A plusz épületállomány jelentősen megdrágította a KEF kelet-magyarországi épületállományára kötött, négy évre szóló szerződését: a korábbi 18,2 milliárd forintról 27,3 milliárdra nőtt a B+N Referencia nettó munkadíja.

Hogy ebből a 9,1 milliárdos pluszból mennyi esett a Nádor utcai épületre, arra a szerződésmódosítás sem tér ki. A Narancs.hu közérdekű adatigénylést küldött a témában a KEF-nek, a fejleményekről később beszámolunk.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk