Mégis hajlandó tárgyalni az Emmi Szél Bernadettel az endometriózisban szenvedő nők ügyéről

  • narancs.hu
  • 2021. június 18.

Belpol

A politikus által indított petíciót több, mint 33 ezren írták alá.

"Friss hírem van endometriózis-ügyben! Levelet kaptam, július 6-án várnak a minisztériumban: azt írták, Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár fogad. Több, mint 33 ezer ember támogatását viszem el magammal az EMMI-be, mert ennyien írtátok alá a petíciót, amit ezúton is nagyon köszönünk!" - írja Szél Bernadett a Facebook-oldalán

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, május elején a politikus arról posztolt, hogy a Fidesz határozatképtelenné tette azt az ülést, amin az endometriózisban szenvedő nők ügyét tárgyalhatták volna. Akkor Szél petíciót indított és azt kérte, csatlakozzanak hozzá minél többen, hogy az ügy felkerüljön végre a térképre. Úgy tűnik, ez most sikerült, a petíciót több, mint 33 ezren aláírták, Szél javaslatával pedig talán elkezdenek foglalkozni a kormánypárti politikusok is.

"Az a célom, hogy végre minden érintett nő kapja meg közfinanszírozottan azt az ellátást, ami jár és amiből nem engedhetünk! Még azt követően kértem időpontot, hogy a fideszesek nem támogatták a Népjóléti bizottságban az ügy érdekében benyújtott javaslatomat — ezért döntöttem úgy, hogy fogom magam és beviszem a minisztériumba a támogató aláírásokat, és szemtől szemben is arra kérem az illetékeseket, járjon mindenkinek az államilag finanszírozott műtét, mert szakorvosból kevés van, mert tűrhetetlen, hogy tb-t fizető nők egy rossz törvény miatt adósodjanak el, vagy szenvedjenek hónapról hónapra" - írja Szél Bernadett.

Arról, hogy milyen ma Magyarországon endometriózissal élni, nemrég közöltünk egy hosszú cikket, amit itt olvashatnak.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.