Tiborcz bevette milliárdokat hozó ingatlanos cégébe eliosos üzlettársát

Belpol

A miniszterelnök veje 5 százalékos üzletrészhez juttatta Hamar Endrét a Diófa Alapkezelőt bekebelező cégében. Hamar előbb ügyvédként, majd tulajdonosként jelent meg a Tiborcz Istvánhoz került Tarragona Zrt. felvásárlási folyamatában.

Hamar Endre nevét az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) tette országosan, sőt világszerte ismertté a hazai önkormányzatok közterületeit ledizzókkal kivilágosító Elios Zrt. megbízásai révén. Az OLAF az Elios 35 uniós támogatású közvilágítási beruházását vizsgálta, amelyeknél feltűnt, hogy a háttérben ugyanazok a tanácsadók jutottak szerephez.

A Tiborcz István tulajdonában lévő Elios 22 projektjében a Sistrade Kft. kapott megbízást a pályázatok előkészítésére. Tulajdonosának és vezetőjének, Hamar Endrének 2014-ben mindkét cégben, a Sistrade-ben és az Eliosban is volt érdekeltsége - utóbbiban Tiborcczal együtt a Green Invetsments Kft.-n keresztül -, amit az OLAF összeférhetetlennek ítélt - derült ki még 2018 elején a 24.hu. által nyilvánosságra hozott OLAF-jelentésből. Ebben az is szerepelt: megtörtént, hogy a Sistrade megengedte, az Elios vezető munkatársa a pályázat megjelenése előtt módosításokat végezzen az előkészített kiíráson. Az uniós csalás elleni hivatala a visszaélések miatt 13,1 milliárd forintnyi uniós forrás visszafizetését indítványozta az Elioshoz köthető közvilágítási projektek miatt.

Tiborcz és Hamar kapcsolata, amelyet már középiskolás éveik megalapozhattak, mivel mindketten a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumába jártak, láthatóan kiállja az idők próbáját. Az Elioson kívül Hamar és Tiborcz a vezetéknevüket viselő tanácsadó cégben is összekapcsolódtak tulajdonosként 2011-12-ben, a 444.hu pedig november elején írta meg, hogy október 12-e óta a Tiborczhoz tartozó BDPST Property Kft. és a Hamar tulajdonában lévő EAS Equity Vagyonkezelő Zrt. közös érdekeltsége lett a Hattyú Projekt Kft. A lapunk birtokába került cégiratok szerint azonban nem ez volt az első ismételt kéznyújtásuk egymás felé:

egy héttel korábban ugyanis Tiborcz társnak vette maga mellé Hamart a Tarragona Holding Zrt.-be.

A Tarragona október 6-án tartott közgyűlésén határozott arról, hogy Hamar EAS Equity vagyonkezelője 6 darab, egyenként 100 ezer forint névértű részvényt vásárol Tiborcztól. A miniszterelnök veje addig a BDPST Capital Zrt. nevű cége révén egyszemélyben tulajdonolta a Tarragonát, október 6-tól már Hamar 5 százalékos részesedése mellett jegyzi.

Az EAS Equity első vagyonkezelési tevékenységeit Tiborcznak köszönhetően kezdheti meg. Egy újszülött cégről van szó, Hamar a Tarragona Zrt.-be való társulása előtt egy hónnappal, szeptember 6-án alapította. Hamar és Tiborcz újraélesztett közös üzleti aktivitása forgatókönyvszerűen pörög idén, már 2022. februárban startot vett. Tiborcz ekkor alapította meg 5 millió forint alaptőkével, 50 darab részvény kibocsátásával a BDPST Capital Zrt.-t, amelynek alapítását, cégbírósági bejegyzését ügyvédként nem más, mint Hamar Endre intézte. A Tarragona az áprilisi választásokig még az ingatlanmogul Jellinek Dániel érdekeltségében volt, április 6-án jelentette be Tiborcz, hogy a BDPST Capital időközben megvette, és mindezt a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta. Jellinek 2022. március 9-én adta el két cégén keresztül (a Florange Property Kft. 93 százalékát, a Gerladton Invest Zrt. 7 százalékát) a Tarragonában lévő 100 százalékos üzletrészét, a 12 millió forint értékű, egyenként 100 ezer forintos 120 részvényt Tiborcz cégének. Hamar a Tarragona tulajdonosváltásában is közreműködött: a Tiborcz kezébe került cég alapszabályát szintén ő jegyezte ellen ügyvédként májusban, majd októberben maga is bekerült a Tarragona tulajdonosi körébe Tiborcz oldalára.

Tiborcznak köszönhetően Hamar kisebbségi tulajdonosaként részesülni fog a Tarragonához tartozó Diófa Alapkezelő termelte haszonból. A Diófa Alapkezelő Zrt.-ben 2013-ban még Lantos Csaba frissen hivatalba lépett energiaügyi miniszter vagyonkezelő cége is megfordult, 2020-ben vette meg Jellinek Tarragonája. Az alapkezelő több mint 480 milliárd forintos vagyont menedzsel intézményi és a lakossági ügyfelek számára, az ingatlanalapokban kezelt vagyonának értéke meghaladja a 180 milliárd forintot. Ezen kívül kezeli Magyarország harmadik legnagyobb lakossági ingatlanalapját, a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapot. „A társaságunk által kezelt ingatlanalapok portfóliójának részét képezik olyan exkluzív, „A” kategóriás irodaházak, mint az Alkotás Point, a Green House, a V17 vagy az Infopark A, E és G épülete” - közli a Diófa Alapkezelő honlapja. Az alapkezelő részvénytársaságot birtokló Tarragona 2021-ben 1,3 milliárd osztalékot hozott a konyhára, abból 5 százaléknyi üzletrész 65 millió forint bevételhez juttatná kisrészvényesét. A Tiborcz-Hamar-szövetség Tarragonájához került Diófa Alapkezelő Zrt. is remek évet zárt 2021-ben: 5,8 milliárd bevételből 1,8 milliárd forint adózott eredményt gazdálkodott ki.

(Címlapképünkön: Tiborcz István és Hamar Endre)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk