Oktatási nemzeti kerekasztal összehívását kezdeményezi a PSZ

  • narancs.hu
  • 2022. december 12.

Belpol

A szakszervezet úgy véli, átláthatatlan, hogy kivel és miről akar egyeztetni a kormány. 

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) – a tiltakozók közös álláspontjával megegyezően – úgy gondolja, hogy az oktatás nemzeti ügy, a hosszú évek alatt kialakult súlyos válságát csak nemzeti egyetértéssel lehet megoldani. Ezért a PSZ azt kéri a kormánytól: azonnal kezdeményezze egy oktatási nemzeti kerekasztal létrejöttét az oktatás összes szereplőjének részvételével: arra hívja meg a szakszervezetek, a szakmai és civil szervezetek, a diákok, a szülők képviselőit.

A közlemény szerint a PSZ úgy véli, átláthatatlan, hogy kivel és miről akar egyeztetni a kormány (példa erre, hogy az államtitkárság fővárosi gimnáziumok igazgatóit hívta meg, a hétvégi kormányülésen pedig részt vett a köznevelésért felelős államtitkár és a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is, miközben erről nem tájékoztatták a közvéleményt).

A PSZ korábban kormánybiztos kinevezését kérte az oktatás problémáinak megoldására, de ezt sem teljesítette a miniszterelnök, holott már régen nem a pedagógusok bérharcáról van szó.

A PSZ a sztrájkbizottság tagjaként továbbra is egyeztet a sztrájkkövetelésekről a kormány képviselőjével, de most a nyilvános, az átlátható és a széles körű szakmai egyeztetésnek jött el az ideje. A 2022/23-as tanév első fele a tiltakozásokkal telt el. A folytatást sem kerülheti el a kormány, ha nem tekinti partnernek azokat, akik éppen az oktatás reformjáért küzdenek, zárul a közlemény. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk