Tiltakozik az MTA, és elvárja, hogy méltó módon tárgyaljanak vele

  • narancs.hu
  • 2019. június 5.

Belpol

Ha átmegy a Palkovics-törvény, sérül a kutatás szabadsága.

Hosszú közleményben sorolja a Magyar Tudományos Akadémia a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által tegnap benyújtott törvényjavaslattal szembeni kifogásait.

Az MTA szerint a javaslat négy fő ponton megy szembe az Akadémia közgyűlésének határozataival, és részben az MTA és a minisztérium közös munkacsoportjaiban megfogalmazott elvekkel is.

Sérelmezik, hogy a kutatóintézeteket leválasztják az Akadémiáról; hogy az intézetek irányító testületébe felerészt a kormány delegálhat tagokat; hogy nem garantált az intézetek alapfinanszírozása; és hogy ingyenes vagyonátadásra kötelezik az MTA-t.

"Az MTA elvárja, hogy az ország egyik legrégebbi és legnagyobb közmegbecsülésnek örvendő intézményéhez méltó módon tárgyaljanak vele" - teszik hozzá.

Arra hívják fel az országgyűlési képviselőket, hogy fontolják meg  a törvényjavaslattal kapcsolatos észrevételeiket. Amennyiben a törvényjavaslat jelenlegi formájában kerülne elfogadásra, az MTA szerint sérül a tudományos kutatás szabadsága, és Magyarország számára alapvető értékek veszhetnek el.

"Az MTA arra kér mindenkit, aki aggódik a tudomány szabadságáért és szimpatizál a Magyar Tudományos Akadémiával, hogy támogassa ügyünket." A törvényjavaslatról nemzetközi sajtótájékoztatót is szerveznek.

Figyelmébe ajánljuk