Titok, hogyan lett magyar állampolgár Hilarion atya

  • narancs.hu
  • 2024. július 7.

Belpol

Nemzeti érdekre hivatkozva nem árulja el a kormány, miként kapott három hónap alatt magyar útlevelet az orosz lelkipásztor.

„Az elmúlt három és fél évtizedben a magyar állam a magyar állampolgárságra vonatkozó adatokat elsősorban nemzetpolitikai érdekből és csak másodsorban a személyes adatok védelmére tekintettel titkosan kezelte. Ennek fenntartása alapvető nemzeti érdek, mivel a kettős állampolgárságot számtalan állam nem ismeri el, sőt időnként szankcionálja, így bármilyen állampolgárságra vonatkozó adat nyilvánossága magyar állampolgárok számára eredményezhet jogsérelmet” – ezzel indokolta a Miniszterelnökségi Sajtóiroda, miért nem tájékoztat a Telex kérdésére Hilarion Alfejev orosz metropolita magyar állampolgárrá válásának folyamatáról.

Hilarion Alfejev a magyarországi orosz ortodox egyházmegye vezetője. Azért szerepel most a hírekben, mert az orosz Novaja Gazeta arról számolt be, egy Szuzuki George nevű férfi, aki évekig ministránsként szolgált mellette, szexuális zaklatással vádolja.  Hilarion atyát egy ideig Kirill moszkvai pátriárka közvetlen munkatársaként és az orosz ortodox egyház második számú vezetőjeként tartották számon. 2022-ben több tisztségéből felmentették és Magyarországra küldték. Szuzuki az orosz lap szerint ezután költözött hozzá, és 2024 januárjáig a közelében volt. Akkor elment, és mivel a gyanú szerint ellopott a metropolitától egy drága órát és 30 ezer eurót, a magyar rendőrség eljárást indított ellene.

Hilarion többször találkozott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel és egyszer Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A Novaja Gazeta értesülése volt az is, hogy az orosz lelkipásztor három hónappal az után, hogy Magyarországra érkezett, már megkapta a magyar állampolgárságot. 

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda azt írta, általánosságban tud csak tájékoztatást adni arról, hogy a törvény szerint milyen esetekben van lehetőség megadni valakinek a magyar állampolgárságot. 

Hilarion atya az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson a budapesti Hungexpón 2021. szeptember 6-án. MTI/Bruzák Noémi

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk