Orbán: „Próbáltam szőnyeg alatt tartani a dolgot”

  • narancs.hu
  • 2024. július 7.

Belpol

Igazi birodalomról, titkos üzenetről, nagyfiúkról és a háborúban meghaló fiatalokról nyilatkozott a miniszterelnök a levegőben.

Eredetileg titokban akarta tartani, hogy Moszkvába utazik, de kiderült, talán akkor, amikor a Magyar Honvédség engedélyt kért a lengyel hatóságoktól egy katonai gép átrepüléséhez – többek között erről nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnök a svájci Weltwoche újságírójának keleti útja közepette, a repülőgépen. 

Az interjút szemléző Telex arra emlékeztet, hogy az európai uniós vezetők megdöbbentek, miután ukrajnai útját követően Orbán Viktor Oroszországba is elutazott Vlagyimir Putyinnal tárgyalni, mert most Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnökségét. Az útról Magyarország legközelebbi szövetségesei sem tudtak. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen azt írta, az orosz elnököt nem lehet „megbékíteni”, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pedig közleményt adott ki arról, hogy a Putyinhoz utazó Orbán az Uniót nem, csak saját országát képviseli.

Mindennek fényében a svájci újságíró először azt kérdezte a kormányfőtől, milyen érzés volt tárgyalni az orosz elnökkel, aki több mint hatezer nukleáris robbanófej fölött rendelkezik. A válasz: „Különleges. Már csak azért is, mert el lehet képzelni, hogy mi minden felett uralkodik. A robbanófejeket említette, de ott van a terület, a lakosság és a hatalmas természeti kincsek, amivel rendelkeznek. Szóval egy igazi birodalom. Egy ember, aki egy valódi birodalmat irányít”.

Orbán Viktor az interjúban is utalt arra, amit a Putyinnal való találkozó elején mondott, hogy ő ma az egyetlen nyugati vezető, aki tárgyalni tud a háborúban álló két ország vezetőivel, a többi európai kormány ugyanis „olyan helyzetet teremtett”, amelyben nincs lehetőség közvetlen kommunikációra mindkét féllel, főleg az orosszal. Szerinte nem fontosak a moszkvai útját érő kritikák, hiszen a fronton minden percben százak halnak meg. 

Beszélt arról, hogy miután véget ért kedden a hivatalos találkozója Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, ő küldött „egy titkos üzenetet Szijjártó Péter külügyminiszternek, hogy szervezzen meg valamit, mivel a telekommunikációt teljes mértékben megfigyeli a többi nagyfiú, ezért próbáltam szőnyeg alatt tartani a dolgot, amíg csak lehet.” 

Beszélt arról is, mi hangzott el Putyinnal való tárgyalásán. Ő megkérdezte az orosz elnököt, lát-e esélyt arra, hogy fegyverszünet kezdődjön, majd béketárgyalás. Putyin e téren nem volt optimista, mondván, az ukránok egy ilyen lehetőséget a maguk javára használnának ki.

„Én azt mondtam, legalább fontolja meg. Értem az érvelését, de gondolja meg. Minden nap számít, mivel mindennap fiatalok halnak meg, legalább gondolja meg, ne söpörje félre” – idézte fel saját szavait Orbán. 

Putyinnak, mint kiderült, egyelőre nincs elképzelése arról, hogyan alakul Oroszország és az Európai Unió kapcsolata a háború befejezése után. A magyar miniszterelnök úgy gondolja, az oroszok számára is jó üzenete van az útjának, azt láthatják, „valaki idejön nyugatról, mert a nyugatot is ellenségnek tekintik, és azt mondja, hogy beszéljünk máshogyan”.

A Putyinnal folytatott tárgyalása három órán át tartott, és szerinte jó hangulatban telt. „Putyin több mint száz százalékban racionális ember. Amikor tárgyal, amikor felajánlj valamit, akkor is hihetetlenül racionális. Hidegvérű, nagyon óvatosan fogalmaz. Igazi kihívás tárgyalni vele, és az arra való felkészülés, ha az ember azonos intellektuális és politikai szinten akar vele lenni” – fogalmazott Orbán. Ő úgy gondolja, a békét nem lehet bürokratikus úton elérni, csak politikai megoldással, és ehhez az első lépés a diplomáciai csatornák megnyitása, ez most általa megtörtént. 

A magyar miniszterelnök a svájci médiumnak azt mondta, a jövő héten ugyanilyen fontos találkozókra készül, de ezeket már csak akkor jelentik be, amikor ő a helyszínen lesz, addig titok, kikkel és miről fog tárgyalni. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Magyar Péter bojkottot hirdetett "a propaganda minden csápja ellen"

  • narancs.hu

A Tisza Párt elnöke a közmédia épületét a Nemzeti Hazugságok Házának nevezte el az általa meghirdetett szombati tüntetésen. Az MTVA Kunigunda úti épülete előtt mondott beszédében arra buzdította a résztvevőket, vegyék nyakukba az országot: tudassák az emberekkel, mely csatornák tartoznak a propagandához, segítsenek letölteni valódi újságok appjait – mutassák meg minél többeknek a valóságot.