Tíz évig titkosak az operatív törzs üléseinek jegyzőkönyvei

  • narancs.hu
  • 2022. január 12.

Belpol

Lakatos Tibor dandártábornok megtagadta az adatigénylés teljesítését.

Nem adja ki a Belügyminisztérium a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs üléseinek dokumentumait - írja a hvg.hu.

A portál közérdekű adatigénylés keretében szerette volna megismerni az operatív törzs üléseiről készült jegyzőkönyveket, feljegyzéseket, jelentéseket. 

Lakatos Tibor dandártábornok azonban megtagadta a dokumentumok kiadását, arra hivatkozva, hogy azok döntéselőkészítő adatnak minősülnek, így tíz évig nem nyilvánosak. 

Az információszabadságról szóló törvény valóban tartalmaz egy ilyen szabályt a döntéselkőkészítő adatokra, bár az is benne van a törvényben, hogy amennyiben már megszületett a kérdéses döntés, csak akkor tagadható meg az előkészítő irat kiadása, ha "az adat további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, vagy az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, így különösen az adatot keletkeztető álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését veszélyeztetné."

Lakatos Tibor válaszából annyi azért kiderül, hogy az operatív törzs tavaly novemberig összesen 159 ülést tartott. A döntésekről vagy nincs szavazás, vagy nem dokumentálják a szavazások eredményét, a válasz szerint ugyanis az operatív törzs "szavazás tekintetében adattal nem rendelkezik."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Címszereplők

  • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)