Több a jobboldali újságíró most az Indexnél - ismerte el a lap szerkesztője

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 15.

Belpol

Sztankóczy András szerint az előző szerkesztőség nem volt hatékony.

A Media1 Spirit FM-en is adásbe került műsorában beszélt az Index jelenlegi helyzetéről Sztankóczy András, aki júliusban a Válaszonline-tól érkezett a lap igazgatóságába, de ma már az Index vezető szerkesztője és stratégiai igazgatója a nyári felmondáshullám következtében.

A 24.hu összefoglalója szerint Sztankóczy arról beszélt, hogy bár már könnyebben megy a toborzás a laphoz, mint három hete, "de nem ez a világ legkönnyebb HR feladata". Azt mondta, most már 40 fő felett van a lap szerkesztősége, de október végére teljesen fel fog állni a stáb, 60 fővel.

Elismerte azt is, hogy

"több jobboldali újságíró van az Indexnél most már, mint korábban".

Hozzátette: "az nekem mindig problémám egy lappal, ha annak minden munkatársa egy kérdésről ugyanazt gondolja. Eltűntek a sokszínű szerkesztőségek. Ha van kihívás, az Indexnél az, hogy fel lehet-e építeni, hogy különböző világnézetű emberek tudnak-e egymással dolgozni."

Balogh Ákos Gergely új főszerkesztő-helyettesről – aki korábban az orbanviktor.hu-t üzemeltette, de volt a Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje is – Sztankóczy azt mondta, több honlapot is vitt akkoriban, de az SZDSZ ifjúsági szervezetének is dolgozott. Hozzátette:

"De igen, az Ákos a Fidesz környékéről indult (…) de ma már nem tekinthető politika közeli személynek. Ő nem egy baloldali liberális újságíró, de a Mandiner nem volt propaganda. Balogh Ákos nem keveri össze a szerepeket, tudja, hogy ő most újságíró."

Azt is mondta, nem azért hívták a laphoz, hogy a politikai irányát ő döntse el, hanem mert rengeteg szervezési tapasztalata van.

Sztankóczy saját magáról is azt mondta, hogy ő nem NER-es, hanem egyszerűen újságíró.

A korábbi szerkesztőségről azt mondta, bár szerette a régi Indexet, szerinte nem volt hatékony, mert a szervezet pazarló volt, és nem lehetett hozzányúlni a struktúrához, „mert mindenféle külső javaslatot támadásnak fogtak fel.” Ez egy „állandó probléma volt: hogy a kiadó bármit kért, mindig úgy vették, mint a sajtószabadság elleni támadás.”

Arról is beszélt, hogy nem lehet beszámolni az olvasottság drasztikus visszaeséséről.

Hétfő este a Media1 vendége volt Kárpáti Márton is, az Index volt főszerkesztő-helyettese, aki a szerkesztőség felmondott tagjai által alapított telex.hu-t kiadni tervező céget, a Van Másik Kft-t alapította. Ő a 24.hu beszámolója szerint arról beszélt, hogy jelenleg már csak technikai akadálya van annak, hogy 1-2 héten belül elinduljon az új oldaluk, amelynél mintegy 50, korábban az Indexnél dolgozó újságíró fog dolgozni.

Figyelmébe ajánljuk