Több ezren tüntettek a CEU budapesti maradása mellett

  • narancs.hu
  • 2018. november 24.

Belpol

A szervezők azt követelik a kormánytól, hogy az szüntessen be minden kutatási cenzúrát.

„A tudomány és az oktatás szabadságáért folytatott szombati tüntetés után sem hagyjuk el a Kossuth teret, sőt, elfoglaljuk azt! A rá következő héten szervezzük meg a Szabad Egyetem programsorozatot. Ingyenes előadásokat, beszélgetéseket tartunk és kifejezzük szolidaritásunk egészen december elsejéig – ami a kormány és a CEU között megkötendő megállapodás határideje, hogy a CEU Magyarországon maradhasson” – írják a szervezők a mai esemény felhívásában. Továbbá azt követelik a kormánytól, hogy az

- Írja alá a CEU-szerződést

- Szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát

- Biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőséget

A több ezres tömeg a Fővám térről indult, és a Kossuth térre vonult, ahol beszédet mondott többek között Tamás Gáspár Miklós is. „Eljön majd a nap, amikor nem tízezrek, hanem milliók lesznek az utcán. Tiltakozunk, hogy a CEU-t elkergetik Magyarországról, ez a hazánk szégyene, tiltakozunk a genderszak megszüntetése, a tanárok feljelentése ellen, az MTA kutatóintézetek ellehetetlenítése ellen" – mondta a filozófus.

Kövér-Van Til Ágnes az ELTE társadalmi nemek mesterszak vezetője pedig az Index tudósítása szerint többek között arról beszélt, hogy a felsőoktatás függetlensége, a tudomány szabadsága, a CEU mindannyiunk ügye, ha most nem szólunk, akkor később nem lesznek olyanok, akik szólni tudnak vagy szólni mernek.

Figyelmébe ajánljuk