Több mint egymilliárd forintot kapott a Fidesz pártalapítványa két év alatt

  • narancs.hu
  • 2017. június 12.

Belpol

A kormánypárt alapítványánál minden a legnagyobb rendben van, nem úgy a KDNP-s Barankovics István Alapítványnál.

Két pártalapítvány átvilágítását fejezte be az Állami Számvevőszék – adta közre az MTI. Az egyik a Fidesz alapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány, a másik a Barankovics István Alapítvány. Mindkét esetben a 2014–2015. évi gazdálkodást ellenőrizték.

Eszerint a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány

    2014-ben 570 millió 671 ezer,
    2015-ben pedig 529 millió 700 ezer forintnyi költségvetési támogatásban részesült.

A pártalapítvány törvényesen gazdálkodott, a gazdálkodására vonatkozó belső szabályozás a jogszabályi előírásoknak megfelelt – írja az ÁSZ-ra hivatkozva az MTI.

A pártalapítvány – amelynek egyébként Balog Zoltán az elnöke – könyvvezetése és gazdálkodása során a jogszabályi rendelkezéseket és belső előírásokat betartotta, a 2014. és a 2015. évre vonatkozóan a költségvetési terveket elkészítette, így a kiszámítható, tervezhető gazdálkodás feltételeit biztosította.

Vagyis a Fidesz alapítványánál látszólag minden tuti.

Az ÁSZ a jelentésében javaslatokat nem fogalmazott meg, de egy érdekes mondat mégiscsak megfigyelhető a szövegben. Az ÁSZ a szabályszerű feladatellátás elősegítésének biztosítása érdekében figyelemfelhívó levéllel fordult a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány elnökéhez.

A Kereszténydemokrata Néppárt által 2006-ban létrehozott Barankovics István Alapítvány értékelésében pedig azt írta az ÁSZ, hogy a szervezet a törvényi előírásoknak megfelelően

2014-ben 61 millió 618 ezer, 2015-ben 53 millió 800 ezer forintnyi költségvetési támogatásban részesült.

A pártalapítvány gazdálkodása, szervezeti kereteinek kialakítása és a gazdálkodására vonatkozó belső szabályozás a jogszabályi előírásoknak megfelelt; az alapcélja ellátásához kapcsolódó gazdálkodási tevékenysége szabályszerű volt.

Azonban a KDNP-s alapítványnál akadt egy kis bibi.

Számviteli beszámolóját az üzleti év utolsó napjára elkészítette, azonban a 2015. évi közzétett számviteli beszámoló eredménykimutatása – a megelőző év vonatkozásában feltárt jelentős összegű hibát okozó gazdasági esemény téves könyvelése következtében – nem helyesen tartalmazta a mérleg szerinti eredményt.

Az ÁSZ a jelentésében emiatt három javaslatot fogalmazott meg, továbbá a szabályszerű feladatellátás elősegítésének biztosítása érdekében figyelemfelhívó levéllel fordult a Barankovics István Alapítvány elnökéhez is.

Figyelmébe ajánljuk