Jogsértő lehetett a hétvégi razzia
19105843_1961212854111089_6655078009396803359_n.jpg

Jogsértő lehetett a hétvégi razzia

  • narancs.hu
  • 2017. június 13.

Belpol

14 órán át tartott a rendőrségi akció az Aurórában.

A rendőrök szombat este szállták meg a VIII. kerületi közösségi házat, ahol mind a 120 vendéget ellenőrizték, és 15 embernél találtak csekély mennyiségű kábítószergyanús anyagot. A rendőrség szerint spontán, lakossági bejelentésre vonultak ki, ám az Auróra kedd esti közleménye szerint ez nem feltétlenül így történt.

„A közösségi teret mintegy 30 rendőr szállta meg, az önkormányzat munkatársaival és a katasztrófavédelemmel közösen érkeztek. A kivonuló rendőrök magas száma és a hatóságok összehangolt fellépése viszont nem spontán intézkedésre utal, ahogy az sem lehet véletlen, hogy pont a kender ipari hasznosítását bemutató rendezvényen történt a razzia. Az intézkedés 14 órán keresztül tartott, mely során minden egyes vendég csak igazoltatás és ruházatának átvizsgálása után hagyhatta el a házat. A droghasználati statisztikák alapján bármelyik budapesti szórakozóhelyen hasonló arányban sikerült volna fogyasztót találni. Miért pazarolja a rendőrség a kábítószer elleni küzdelem nevében egyszerű droghasználók vegzálására erőforrásait?”

Az ilyen drograzziák a TASZ egy korábbi állásfoglalása szerint jogsértőek, és ezt az Auróra közleménye is jelzi. Azt is írják, hogy épp a rendezvény jellege miatt nagy mennyiségű – teljesen legális – ipari kendert is lefoglalt a rendőrség.

„Értetlenül állunk a jelenség előtt, hogy egy közösségi központban ilyen mértékű, teljesen aránytalan intézkedés megtörténhet. Nem beszélve arról, hogy a tömeges igazoltatás és razzia súlyosan jogsértő eljárás. 
Az ügy pikantériája, hogy szombat este Zengető fesztivál volt, amelyen az esemény szervezői beszélgetéseken, workshopokon dolgozták fel a kender mint haszonnövény régi magyar hétköznapi használatát, illetve mai felhasználási lehetőségeit a fenntarthatóság jegyében (pl. textil, kenderbeton), így a rendőrség lefoglalt nagy mennyiségű, nem drognak minősülő kendert is.”

Figyelmébe ajánljuk