Több napig nem volt fűtés és melegvíz Szolnok legnagyobb lakótelepén, majd jött a csőtörés

  • Massay-Kiss Andrea
  • 2022. november 12.

Belpol

„Gyakorlatilag egy időzített bombán ülünk.”

Három napig nélkülözték a fűtés és melegvíz szolgáltatást a szolnoki Széchenyi lakótelep lakói hibaelhárítás miatt, amikor jött a csőtörés, amely nem csak ott, hanem a város több pontján is vízszolgáltatási problémát okozott.

November 9-én, szerdára virradóra két helyen is csőtörés történt Szolnokon. „A tenyőszigeti városrészben egy 200 milliméteres cső törött el, amely a Tószegi út közelében álló, 2000 köbméteres, mintegy 3,5 bar alapnyomású, ellennyomó rendszerű víztornyot ürítette le. A Széchenyi városrészben bekövetkezett 500 milliméteres vízcső részleges törése pedig a Kaán Károly úton lévő, 3000 köbméteres, 6 bar magasnyomású, töltő-ürítő rendszerű víztoronyt merítette le” – nyilatkozta a Szoljon.hu-nak Magyarné Bede Marianna, a szolnoki Víz- és Csatornaművek Koncessziós Zrt. (VCSM Zrt.) műszaki igazgatója.

Mindez egy nappal azután történt, hogy a Széchenyi városrészben kedden, november 8-án rendkívüli hibaelhárítást jelentett be a hőszolgáltatást végző MVM OTSZ Zrt.,  amelynek következtében nem volt sem melegvíz, sem fűtés a város legnagyobb lakótelepén. A hibaelhárítás oka a távhő gerincvezeték meghibásodása. A november 10-ig tartó munkálatok több ezer lakást valamint iskolákat és óvodákat is érintettek. Mivel az egyik csőtörés következtében a városrész víztornya lemerült, az itt lakók a vízszolgáltatás teljes hiányát szenvedték el, ami aztán más helyeken is érzékelhető volt a megyeszékhelyen.

Komoly finanszírozási problémák vannak

A VCSM Zrt műszaki igazgatója úgy fogalmazott a szoljon.hu-nak, hogy őket is meglepte, hogy majdnem egyszerre keletkezett csőtörés két helyen. Nem gondolja ezt olyan meglepőnek az ellenzéki Szolnoki Többség frakció, akik sajtótájékoztatót tartottak pénteken az ügyben. Füle István frakcióvezető emlékeztetett rá, hogy ami ezen a héten történt a városban az nyáron is folyamatos volt és ő már akkor is jelezte, hogy finanszírozási problémák vannak.

„Gyakorlatilag, akár a hőszolgáltató, akár a VCSM finanszírozása nincs megoldva. Ez már régóta így van, körülbelül 40-50 éve a VCSM bevételei között nem szerepel se a fejlesztés, se a korszerűsítés, se a pótlás. Ehhez jött még 2014 után a rezsicsökkentés, ami azt jelenti, hogy egyik szolgáltatónak sincs elegendő bevétele arra, hogy megoldja a fejlesztéseit” – figyelmeztetett a frakcióvezető. Még hozzátette, hogy elvileg a kormánytól kompenzáció formájában mind a két cég meg kell, hogy kapja a támogatást, de ez nem történik meg, így nincs korszerűsítés. Füle István kiemelte, hogy a hőszolgáltató (korábban Alfa Nova Kft), egy évvel ezelőtt „majdnem” csődbe ment, mert nem tudta finanszírozni se a fejlesztést, se a pótlást.

Erről a Narancs.hu is írt.  A távhő cég honlapján még olvasható, hogy egy évvel ezelőtt is bejelentettek egy távhővezeték javítást, amelynek következtében három napig nem volt melegvíz szolgáltatás a Széchenyi lakótelepen.

A csővezeték rendszer egy időzített bomba

Tóth Áron, az Egészségügyi, Szociális és Környezetvédelmi Bizottság tagja, a fejlesztés és a karbantartás hiányával kapcsolatban elmondta: „Gyakorlatilag egy időzített bombán ülünk és várjuk, hogy mikor lesz újra csőtörés.” Azzal folytatta, hogy Szolnokon nem csak elavult az ívóvízhálózat, hanem el kellene választani a szennyvíz és a csapadékvíz elvezetését is, hogy nagyobb esőzéskor ne ússzon el a fél város. A Néhány évvel ezelőtt a Narancs.hu is beszámolt a szolnoki Meder útiak kálváriájáról, ahol rendszerint elönti az utcát a vízzel együtt a szennyvíz is egy-egy intenzív eső után, de kielégítő megoldás azóta sem született.

Füle István kiemelte, hogy a városvezetés legfontosabb feladata, hogy komoly lobbizást folytasson, hogy a kormányzat is felfigyeljen erre a problémára. Tóth Áron pedig arra biztatta a Szalay Ferenc polgármester vezette fideszes önkormányzatot, hogy találja meg a finanszírozásra a megfelelő kormányzati és európai uniós forrásokat.

A szakemberek ugyan már beszámoltak róla, hogy elhárították a problémákat, de a „Mi folyik Szolnokon” nevű Facebook-csoportban még pénteken késő délután is volt olyan bejegyzés, hogy még nincsen víz, illetve fűtés egyes Széchenyi városrészben élőknél.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk