Toroczkai szerint a következő választáson a bejutási küszöbért fog küzdeni a Jobbik

  • narancs.hu
  • 2018. május 18.

Belpol

A választást a migrációval meg lehetett volna nyerni, de ezt a témát a párt átengedte a Fidesznek.

A Jobbik múlt szombati tisztújító kongresszusán kevéssel maradt el az elnökségért folyó küzdelemben Toroczkai László. A párt Sneider Tamást választotta meg elnöknek 298 szavazattal, míg Toroczkai 256 szavazatot kapott. Bár a verseny szoros volt, az előzetes várakozásoknak megfelelő eredmény született, melynek értelmében a Jobbik várhatóan a Vona Gábor által kijelölt néppárti vonalon halad tovább.

Erről készített interjút a 24.hu a radikális vonalat képviselő korábbi alelnökkel, aki erősen sérelmezi hogy annak ellenére, hogy a szavazatok 46%-val maradt alul az elnökségi küzdelemben, múlt hét szombat óta nem kereste meg a pártvezetés.

Toroczkait aggasztja a párt jövője, szerinte "a következő választáson már a bejutási küszöbért fog küzdeni a Jobbik, ha ezen az úton halad tovább, olyan marketing-tanácsadók tanácsai alapján, akik semmit nem tudnak a valóságról".

Nem úgy működik a választás, hogy felrajzolunk a táblára halmazokat, és ma mondunk egy nagyon radikálisat, holnap meg egy liberálisat; véleménye szerint a Jobbik az elmúlt két évben a marketingmenedzserek tanácsára egyik nap ilyet, a másik nap olyat mondott.

A választás többek között ezen és az elhibázott migrációs politikán múlt, ma Magyarországon ezzel választást lehet nyerni, de ezt a témát a Jobbik átengedte a Fidesznek – mondta.

A napokban a Jobbik azt is bejelentette, hogy nem indul az időközi választáson, amivel Toroczkai egyáltalán nem ért egyet. Szerinte ez "azt jelenti, hogy olyan új politikai erőknek adhatunk teret, amelyek Márki-Zay Péterhez vagy másokhoz kötődnek, és a Jobbik a saját szavazóbázisának egy részét is elveszítheti (...), ezzel a Jobbik végképp azt erősíti, hogy ez egy teljesen erőtlen politikai formáció, miközben még mindig az ellenzék legerősebb pártja. Ez nagyon rossz üzenet."

Arra, hogy kilép-e a pártból, kitérő választ adott, de ismét elmondta, hogy kedden fogja a bejelentést megtenni. "Nem biztos, hogy egyedül, elképzelhető, hogy a Jobbikban igen fontos pozícióban lévő emberekkel, akiknek a nevét egyelőre nem szeretném elmondani" – nyilatkozta.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?