További szigorításokról beszélt Kásler Miklós

  • narancs.hu
  • 2021. március 2.

Belpol

A miniszter úgy fogalmazott, hogy jelenleg a lehetséges korlátozások 70 százaléka van érvényben. 

 

Szükség lehet újabb szigorításokra - mondta Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter a Blikknek adott interjújában. 

Kásler úgy fogalmazott, hogy "a vakcináció mértéke több hét múlva éri el azt a szintet, ami megfékezhetné a felfutást. Addig szükség lehet szigorításokra is."

Arról hogy milyen szigorítások lehetnek, azt mondta, nagyon sokféle lehetőség van. "Ha azt tekintjük, hogy a járványügyi szigorítások maximuma 100 százalék, akkor a jelen pillanatban életben lévő szigorítások ennek a 70 százalékát teszik ki.

Sok példa van a világban, mit lehet még tenni: iskolákat bezárni, előre lehet hozni a szünetet vagy meg lehet hosszabbítani az időtartamát erre a kritikus néhány hétre. Az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak nyitva tartása mellett lehet az egyéb boltok nyitva tartásán is szigorítani. Ennek mintájára még sok minden más is lehetséges."

Kásler arról is beszélt, hogy gyorsan terjed a brit vírusvariáns, amely legalább 70 százalékkal fertőzőképesebb, és a fiatalabb korosztályokat is eléri - friss hír, hogy egy 16 éves lány is elhunyt a fertőzés következtében -, illetve a betegség lefolyása is súlyosabb. "Naponta két-háromszáz ember kerül most kórházba, ötszáz felett van és meredeken nő a lélegeztettek száma. Szerintem nem lehet pénzben mérni azt, hogy lélegeztessünk egy embert vagy sem. A kormány célja az, hogy minden eszköz és feltétel meglegyen a betegek gyógyulásához. A járvány felszálló ágában vagyunk ismét, készültség van a kórházakban" - mondta. 

Figyelmébe ajánljuk