Müller Cecília: Felgyorsul az oltási folyamat

  • narancs.hu
  • 2021. március 2.

Belpol

Négyféle vakcinával folytatódik az oltás a hét közepétől. Rossz hír viszont, hogy már öt esetben mutatták ki itthon a dél-afrikai vírusmutánst.

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján György István, az oltási munkacsoport vezetője a heti oltási tervet ismertetve hangsúlyozta, szerdától felgyorsul az oltások beadása. Elmondása szerint 

  • folytatódik a regisztrált idősek oltása háromféle vakcinával (Sinopharm, Pfizer, Moderna), a háziorvosok praxisonként 45 főt tudnak beoltani, erre kínai vakcinát biztosítanak; az idős- és szociális otthonokban élőket Modernával oltják, míg a nap folyamán érkező Pfizer-szállítmányt a kórházi oltópontokon használják fel az idősek oltására;
  • a 60 év alatti krónikus betegek oltását az Astra Zeneca vakcinájával folytatják; erre több mint 100 kórházi oltóponton kerül sor a hétvégén, az érintetteket, 74 ezer főt sms-ben értesítik, hova kell menniük;
  • folytatódnak a második körös oltások: 49 180 adag beadását tervezik ezen az oltási héten, míg első körösből közel félmilliót (kínai, Moderna- és Pfizer-vakcinával); György István szerint ezáltal 395 ezer regisztrált időset és 74 krónikus beteget fognak beoltani a szerdával kezdődő oltási héten. 

A sajtótájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a fertőzések növekvő számát a brit vírusmutáns okozza Magyarországon. Szomorú hír ugyanakkor az is, tette hozzá, hogy március 1-jéig már öt esetben mutatták ki a dél-afrikai vírusmutánst itthon. Ezért a fertőzések további gyorsulására, emelkedésére kell számítani. 

Az országos tisztifőorvos a járvány legfiatalabb magyarországi áldozataként említette azt a 16 éves lányt, akinek haláláról a kedd reggeli koronavírus-adatok tájékoztattak.

Müller Cecília hangsúlyozta: a fertőzés elleni védekezésként minél rövidebb idő alatt minél jelentősebb átoltottságot kell biztosítani, ezért változtattak az oltási terven és gyorsítják fel az oltási folyamatot. 

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján nem volt szó arról, tervez-e a kormány újabb szigorításokat a koronavírus-járvány gyorsuló ütemű terjedése miatt.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?