"Tragikus, ha az összes oltatlan tanár kiesik a rendszerből"

  • narancs.hu
  • 2021. november 13.

Belpol

Erről a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke beszélt, mivel várhatóan hétfőn kapják meg az állami fenntartású intézményekben dolgozó pedagógusok a kötelező oltásról szóló utasítást.

A kötelező oltásról szóló tájékoztató levelet a legtöbb pedagógus hétfőn kaphatja meg. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az Inforádiónak elmondta: sok helyen már egyetlen pedagógus kiesése is súlyos gondot jelent majd.

A kormány rendelete szerint azokat az állami intézményben dolgozó pedagógusokat, akik mégsem oltatják be magukat, fizetés nélküli szabadságra küldik. 

Az Inforádió szerint van olyan kistelepülési iskola, ahol a tizenkét fős tanári karból mindössze hárman vannak beoltva, és pénteken, miután megkapták a levelet a kötelezővé tett védőoltásról, hárman már fel is mondtak.

Hangsúlyozzák, hogy

"a munkaerőhiánnyal küzdő köznevelésben minden ember számít."

A nyugdíjazások miatt évente mintegy hatezren kerülnek ki a rendszerből, miközben a felsőoktatásból évi körülbelül kétezer új pedagógus érkezik, nyilatkozta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. 

Horváth elmondta azt is, hogy a pedagógusok körében 90 százaléknál is magasabb az átoltottság, de ha a kötelező oltás miatt felmondananak vagy fizetés nélküli szabadságra kerülnek kollégák, akkor "minden egyes ember számítani fog, és minden egyes ember hiányozni fog a rendszerből".

Az állami fenntartásban dolgozók száma százezres nagyságrendű: ha a 10 százaléknyi oltatlan kollégából egyik sem venné fel az oltást, az

tragikus következményekkel járna szinte minden egyes régióban

– tette hozzá.

A Nemzeti Pedagóguskar Elnöke úgy tudja, hétfőn fogják átadni az iskolák többségében azokat a tájékoztató leveleket, amely alapján nyilatkozni kell az érintetteknek. Emellett a pedagóguskar rövid kérdőívet küld majd ki az intézményvezetőknek, hogy mire számítanak, mennyien lesznek azok, akik nem kérnek oltást, és inkább vállalják a fizetés nélküli szabadságot, vagy akár felmondanak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk