Túlélőprogramot készít a főváros

  • narancs.hu
  • 2023. április 13.

Belpol

Budapest fizetésképtelenné válhat a nyárra. 

A főpolgármester felhívására „túlélőprogramot” készít Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, mert a jelenlegi prognózisok szerint augusztusra 76 milliárd forintos hiánya lesz a fővárosnak.

 Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: Karácsony Gergely főpolgármester két  „tabut” határozott meg, e szerint

maradnia kell a közszolgáltatások jelenlegi szintjének és ki kell fizetni a főváros cégeinél és intézményeinél dolgozó 27 ezer ember bérét.

 Minden más nyitott kérdés – tette hozzá, megjegyezve, „óvniuk kell” a budapestieket a válságtól, annak terheit nem háríthatják át rájuk azért, „mert a kormány nem tud, nem képes, nem akar segíteni”.

Közölte azt is, várhatóan a jövő héten dönt a „túlélőprogramról” a főpolgármesteri kabinet, és az első döntéseknek már az áprilisi közgyűlésen meg kell születniük.

Az elmúlt hetekben több kormányzati szereplővel is egyeztetett a főváros helyzetéről, de nem tapasztalt hajlandóságot a helyzet megoldására, pedig a gazdaság 36-38 százalékát adja Budapest. Felhívta a figyelmet arra, egyedül Budapesten nőtt az ipari termelés, máshol „beszakadt vagy jelentős a csökkenés”. „Ha Budapest gazdaságát szétverik azzal, hogy a közszolgáltatások nem tudnak úgy működni, ahogy eddig, akkor nem lesz gazdasági felzárkózás”

2020. január 1-jén 186,2 milliárd nem kötött felhasználású forrás volt a főváros számláján, idén január 1-jén pedig 10,1 milliárd, a csökkenésben jelentős szerepük volt a kormányzati megszorításoknak. Példaként említette, hogy az iparűzési adó jogszabályi környezetének megváltoztatása 2020-ban 40 milliárd forinttal, 2021-ben és 2022-ben további 40 milliárd forinttal csökkentette a főváros bevételeit. Ha ez a pénz meglenne, a Petőfi híd felújítását terveznék. 

 
Karácsony Gergely főpolgármester, Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes és Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (j-b) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. január 25-én.
Fotó: Kovács Attila / MTI
 

2019-ben 216 milliárd forint volt a főváros működési kiadása, 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben együtt 197 milliárddal kellett többet költeniük erre, a többletkiadás egy jelentős része a szolidaritási adó volt. Mint mondta, 2018-ban a fővárosnak 5 milliárd forintot kellett befizetnie a költségvetésbe, 2019-ben 10 milliárdot, a 2020-2021-2022 években pedig összesen 67,6 milliárdot. A közösségi közlekedésben kieső bevételek pótlására három év alatt 81 milliárd forintot fordítottak, a 27 ezer dolgozó bérének emelésére pedig 45 milliárdot. A kamatkiadások 12 milliárd forinttal drágították a főváros működtetését.

Közölte, az iparűzési adó elvonása és a szolidaritási hozzájárulás 148 milliárd forint direkt kormányzati elvonást jelentett.

Kiemelte, a racionalizálásokkal elérték, hogy március végéig „túléltek”. Emlékeztetett: az energiaválságot azzal próbálták kezelni, hogy úgy döntöttek, a közösségi közlekedéshez, az ivóvíz-szolgáltatáshoz és a közvilágításhoz szükséges áramot napi áron szerzik be. Az első negyedévben körülbelül 29 milliárd forintot „spórolt meg” ezzel a módszerrel a főváros.

Az idei év első negyedévéről szólva elmondta: a fővárosnak 93,7 milliárd forint bevétele volt és 83,4 milliárd a kiadása, de felhívta a figyelmet arra, hogy a bevételek nem havi rendszerességgel érkeznek, az iparűzési adót március 15-éig, május 31-éig és szeptember 15-éig kell befizetni. Márciusban mínusz 19 milliárd forint volt a főváros folyószámláján. Az első három hónapban a kiadások 37 százalékát „vitte el” a közösségi közlekedés, 19 százalékát – 16,1 milliárd forintot – a szolidaritási hozzájárulás, 8 százalékot a kamatkiadás, 5 százalékot a közvilágítás.

A főpolgármester-helyettes szerint „a gólvonal felé tart a labda”, a jelenlegi adatok szerint június második felében érik el a 25 milliárdos folyószámla-hitelkeret alsó határát, és augusztus végén 76 milliárd forint lesz a főváros hiánya.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk