Szijjártó egykori kabinetfőnöke 2018-ban jobbikos plakátokat rongált

  • narancs.hu
  • 2023. április 13.

Belpol

Egy csapat tagjaként, amivel a kormánypárt választási kampányát segítette. 

Szijjártó Péter barátja, korábbi csapattársa és kabinetfőnöke, Benkő Szilárd a 2018-as kampány idején egy fideszes aktivista csapat plakátrongáló akciójában vett részt – derítette ki a Direkt36. A csapatban Benkőn kívül több, a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külgyminisztériumhoz köthető ember is volt a nyomozati iratok szerint.

2018 tavaszán, a választási kampányhajrá utolsó napjaiban egy csapat fideszes aktivista indult el a budapesti éjszakába, hogy a Jobbik óriásplakátjait festékszóróval megrongálják.

„Orbán vagy turbán?”

– fújták fel rájuk az előre megbeszélt, migránsozós szóviccet. A saját plakátjaikat őrző jobbikosok azonban rajtakapták őket, és a kezdődő verekedésnek rendőrök vetettek véget.

Az aktivisták csoportjában nem egyszerűen lelkes Fidesz-szavazók voltak, hanem több, a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, illetve személyesen a miniszterhez, Szijjártó Péterhez köthető személy is – derítette ki az ügy nyomozati iratai alapján a Direkt36.

Egyikük Benkő Szilárd volt, Szijjártó Péter egykori kabinetfőnöke és futsalos csapattársa, aki az elhíresült horvátországi jachtos nyaralására is elkísérte a minisztert és családját. „Néhány barátommal találkoztunk a Margit körúton és ott megbeszéltük, hogy elmegyünk és a szabad véleménynyilvánítás jogában feliratot festünk plakátokra” – vallotta a rendőrségnek Benkő az estéről.

A Direkt36 decemberben írta Benkőről, hogy egyik cége 2020-ban közel 300 millió forintos támogatást kapott a minisztérium egyik háttérintézményétől. Ez ugyanabban az évben történt, amikor Benkő együtt utazott a miniszterrel a Lady MRD nevű jacht fedélzetén.

A bírósági ítélet, illetve nyomozati iratok is bizonyítják, hogy Benkő részt vett a 2018-as éjszakai plakátrongáló akcióban a XI. kerületben, az utcáról segítve a Fidesz választási kampányát. Benkő mellett aznap este a Budaörsi úton ott volt Szikora Levente, Benkő és Szijjártó egykori futsalos csapattársa, egyben a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöki tanácsadója is. A csapat tagja volt még többek között a Szijjártó vezette külügy egyik korábbi helyettes államtitkárának, volt magyar nagykövetnek a fia is.

Ugyanezen az éjszakán egy másik fideszes csoport a III. kerületbe is érkezett, hogy lefújja a Fidesz legfőbb riválisának számító ellenzéki párt plakátjait. Ennek a csapatnak az egyik tagja korábban Benkő Szilárd üzlettársa volt, aki aznap éjjel telefonon tartotta a kapcsolatot a Budaörsi úton akciózó Benkőékkel. Többször is beszélt velük telefonon, nem sokkal azután, hogy kitörte egy plakátvédő szolgálatban lévő jobbikos képviselő két fogát is – derül ki a Direkt36 birtokába jutott ítéletből és nyomozati iratokból.

Mindkét csapat a fővárosi Margit körúton találkozott az akció előtt, az egyik résztvevő azt vallotta, hogy egy irodában kaptak utasításokat és festékszórókat a rongáláshoz. Az iroda éppen abban az épületben volt, ahol Benkő egyik cégének irodája is van, és jelenleg Szijjártó Péter feleségének az alapítványa is itt működik.

A Direkt36 megkereste az ügy érintettjeit, Benkő Szilárdot és a külügyminisztériumot is, de nem kapott választ.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk