Tüntetés és terror

  • narancs.hu
  • 2016. október 2.

Belpol

A lagymatag részvétellel zajló népszavazást a PM tüntetéssel, a közmédia riogatással próbálja meg felrázni.

Négy órakor kezdte meg tüntetését a Párbeszéd Magyarországért a budapesti Kossuth téren. A pártrendezvényt korábban a választási bizottság alkotmányellenesnek titulálta és betiltotta. A párt viszont arra hivatkozott, hogy a rendőrség engedélyezte a megmozdulást. A pódiumon a párt társelnöke, Szabó Tímea azt mondta: az alacsony részvétel azt mutatja, hogy a kormány már megbukott, majd kifejtette: előválasztásra van szükség, melynek előkészületeit már ebben a hónapban meg kell kezdeni. Szabót ifj. Bibó István követte, aki apja gondolatait olvasta fel a nem túl nagyszámú publikumnak.

Délután három óráig a szavazásra jogosultak mindössze 30,66 százaléka ment el szavazni, ez 2 448 614 szavazó. Az érvényességhez 4 136 313 darab érvényes szavazatra van szükség. Legaktívabbak a nyugati megyék, Vasban 35,45 százalék, Győr-Moson-Sopronban 37,77, Zalában pedig 34,18 százalék ment el szavazni. Legkevésbé az északi és a keleti megyék lakóit érdekli a kormány népszavazása. A főváros sem mozdult meg igazán, Budapesten továbbra is csak 27,38 százalékos az aktivitás. A legszorgalmasabbak az I.,  a XXII., a XII. és a XVII. kerületek, a legalacsonyabb részvétel a VI., VII. és VIII. kerületekben figyelhető meg.

Az alacsony részvételtől tartanak a Fidesz környékén is, ezért a közszolgálati média maximálisan kiveszi a részét a mozgósításból. Az M1 híradójában arról számoltak be, hogy „elindulnak Magyarországra a migránsok Szerbiából számukra kedvező eredmény esetén”. A helyszíni tudósítás szerint már holnap megindulhat Magyarország felé a Szerbiában lévő 9-10 ezer „egyre lelkesebb” arab migráns, méghozzá Allah segítségével.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A híradó után külön műsorban emlékeznek meg a tavalyi menekülthullámról. Ebben egy betyársereges pólót viselő, a határon „önkéntesként” dolgozó fiatal férfi elmondta, késeket és húsbárdot is talált a menekültek után. A televízióban újra leadták azt a riportot, amelyben a menekülők elvonulása után talált telefonokon lévő „brutális” videókat mutatják be. A műsor további részében pedig felidézték az elmúlt évek európai terrorcselekményeit, melyeket olyanok követtek el, akik „a migránsáradatot kihasználva” érkeztek Európába.

Figyelmébe ajánljuk