Tüntetéssel indítják a tanévet a diákok

Belpol

Az Egységes Diákfront országjárást is tervez, és megszervezi saját parlamentjét. Keddi sajtótájékoztatójukon igencsak erős volt a rendőri jelenlét.

Az Egységes Diákfront (EDF) kedd délutánra sajtótájékoztatót hirdetett a IX. kerületi Tompa utcába, ahhoz a híressé vált padhoz, amelyet júliusban az Amnesty International Magyarország, fradista fociultrák, illetve ismeretlenek többször is át- és visszafestettek. A padot jelenleg fekete-piros csíkok, egy „Folytatjuk a jövőnkért” felirat, illetve a tanártüntetések szimbólumává vált felkiáltójel díszíti. Az esemény jelentőségét mégsem elsősorban a helyszín, hanem az a hétfő hír adta, miszerint a rendőrség sorra hívja be a Karmelitánál májusban tüntető diákokat, kit maszkviselés, kit hivatalos személy elleni erőszak, kit garázdaság és rongálás gyanúja miatt. 

Bár a rendőri intézkedésekről is szó esett, a diákok legfontosabb bejelentése az EDF országos hálózatépítésére vonatkozott.  Céljuk ugyanis, hogy az ország minden pontján alakuljon egy EDF-bázis. Bence, a diákok egyik képviselője arról beszélt, jelenleg 16 városban működik EDF-bázis, ami a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Civil Bázis, valamint az aHang mellett más civil szervezetek segítségének is köszönhető. Bence hozzátette: 

„Ez csak a kezdete a széles körű együttműködésnek a szervezetek között, amit mi úgy hívunk: országos közös akarat.”

Az együttműködés részeként a következő napokban az EDF több városban is beszélgetéseket és fórumokat rendez. Az országjáró rendezvénysorozat szerdán indul Szegeden, a későbbiekben pedig Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Szombathelyen, Győrben, Veszprémben, Budaörsön és Érden is lesznek események.

A diákok másik képviselője a szeptember 1-jére meghirdetett Országos Tanévnyitóval kapcsolatban úgy fogalmazott, „ez a szeptember 15-ei, demokrácia napi tüntetésre való felkészítő demonstráció” lesz, ahová saját iskolájuk zászlójával várják a résztvevőket. Az országjárás és a fórumok tapasztalatgyűjtése után az EDF a saját parlamentjét is megszervezi, amely az Európai Parlament felépítését tükrözi majd. „Mivel a demokrácia alapja a vélemények megosztása és meghallgatása, sokakat fogunk meghívni, hogy minél többféle hangot hallhassatok, és hogy egyeztethessük a gondolatainkat, az érdekeinket” – fogalmazott az egyik, Dzseniként bemutatkozó diák. Tarnai Katalin, aki PDSZ részéről volt jelen a sajtótájékoztatón (a szakszervezet országos választmányának tagja) még egy eseményt bejelentett szeptember 1-jére. Az Országos Tanévnyitó napján rendhagyó osztálytalálkozót is hirdetnek a Kossuth térre, olyan diákoknak, aki az elmúlt években végeztek a közoktatásban.

 
Sajtótájékoztató a Tompa utcai padon (b–j: Tarnai Katalin, Noel, Dzseni és Bence)
Fotó: A szerző felvétele

Noel, a sajtótájékoztató harmadik diák képviselője az esemény zárásaként arról beszélt, szeptember 1-je után folyamatosan jelen lesznek az utcán, minden napra készülnek akciókkal, a demokrácia napján pedig a Margit híd budai hídfőjétől vonulnak a Kossuth térre, ahol közösen tüntetnek majd Fridays For Future diákmozgalommal. „Hozzánk hasonlóan diákok, hozzánk hasonlóan a jövőjükért tüntetnek, élhetőbb bolygóért és a klímaváltozás ellen. Ők már régebb óta tüntetnek, mint mi, évek óta, csak nem bosszútörvényt, hanem nagyjából negyven akkumulátorgyárat kaptak a fejükre” – fogalmazott a diák, aki azt is hozzátette, a hatalom sajnos nem nézi tétlenül az akcióikat. 

Noel beszámolója szerint ő is azon diákok közé tartozik, akiket a májusi tüntetés miatt idézett be a rendőrség. (Mint arról a Narancs.hu is beszámolt, május elején egy diáktüntetés végén a résztvevők a Karmelita kolostorhoz vonultak, ahol le akarták bontani az épületnél felállított kordont. A rendőrség könnygázzal fújta le a diákokat.) Elmondta, hétfőn járt a rendőrségen, „mert beidéztek garázdaság miatt. Garázdaságnak, úgy tűnik, a mai Magyarországon azt nevezik, ha valaki kiáll az értékeiért és a véleményét kifejezi.” Véleménye szerint megpróbálják elhallgattatni őket, amire az is bizonyíték, hogy a Teve utcai rendőrség épületéből kifelé menet egykori angoltanárával találkozott, akinek a gyerekét ugyancsak beidézték kihallgatásra. 

„Milyen az a rendszer, ami gyerekeket kényszerít arra, hogy a szüleikkel a rendőrségre járjanak hétfőnként egy nyári szüneti napon?”

– tette fel a kérdést Noel. Mint elmondta, nagyjából negyven társát akarják hasonló eszközökkel megfélemlíteni. A legfeljebb húsz diákot, illetve a sajtó néhány munkatársát vonzó esemény előtt egyébként az is kiderült, a sajtótájékoztatót – bár tüntetésről szó sem volt – Noel jelentette be a rendőrségen, így neki is kellett leadnia a megjelentek létszámát a rendőröknek, akik egy autóban ülve már negyedórával a sajtótájékoztató kezdete előtt is a Tompa utcában várakoztak. A sajtótájékoztató közben egyébként egy rendőrségi terepjáró is elhajtott a pad mögött, a Tompa utca és a Liliom utca sarkán pedig egy megkülönböztető jelzést használó civil autó is leparkolt, így az esemény végén már összesen öt egyenruhás ácsorgott a szemközti járdán.

(Címlapképünkön: Rendőrautó halad el a Tompa utcában 2023. augusztus 22-én, miközben az Egységes Diákfront sajtótájékoztatót tart. Fotó: a szerző felvétele)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk