Statisztikai trükkökkel leplezheti a kormány a tűzoltóság létszámgondjait

  • narancs.hu
  • 2019. december 18.

Belpol

Az állományban lévők annyit dolgoznak, hogy sokszor csak akkor látják a gyerekeiket, ha elviszik őket az örs elé.

Legalább húsz, de több helyen már harminc százaléka hiányzik a helyszínre vonuló tűzoltókból – írja a Népszava. Ha a kormány nem javít ezen a helyzeten, akkor jövőre a létszám kritikus létszám alá kerül, ami veszélyes helyzeteket, vezénylési nehézségeket okozhat.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke mesélt a lapnak: a Belügyminisztérium 2020-as első félévi jogalkotási tervében a korábbi ígéretek ellenére nincs semmilyen utalás a béremelésre vagy új életpálya modell bevezetésére.

Salamon Lajos szerint a kormány statisztikai trükkökkel leplezi a létszámgondokat, pedig egy ideje majdnem minden esetet a legalacsonyabb riasztási fokozatban kezelnek, ahová elég egy vagy két kocsit küldeni néhány fős személyzettel – így nem derül ki milyen sokan hiányoznak, miközben az oltás kétszer annyi ideig tart, mint normális esetben.

A belügy több mint egy éve hiteget béremelési ígéretekkel: folyosói pletykákból lehet tudni, hogy három béremelési változaton is dolgoznak a minisztériumban. Márciusban 11 szakszervezet kivonult a Belügyi Érdekegyeztető Tanács kizárólag üléséről, mert nem kínáltak semmilyen tárgyalási lehetőséget a dolgozók képviselőinek, miközben Pintér Sándor miniszter jelentős januári tűzoltó béremelést jelentett be, amiről már egyeztetni kellett volna.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete öt évre elosztott 50 százalékos, ezen belül jövőre 30 százalékos béremelésről tárgyalna a kormánnyal, mert e nélkül kevesebben lépnek be az állományba, lassan pedig nem lehet szabadságot kiadni a tűzoltóknak. A dolgozó tűzoltók 24/48 órás beosztás miatt gyorsan kiégnek, sokszor csak akkor látják a gyerekeiket, ha a feleségük elviszi nekik megmutatni őket az örs elé.

Figyelmébe ajánljuk