Udvaros Dorottya és Für Anikó is a tavak védelme mellett állt ki

  • narancs.hu
  • 2021. május 22.

Belpol

Országos kampányt indított a Greenpeace a természetromboló nagyberuházások ellen.

„Megvédjük a tavainkat, megvédjük a természetet.” Ez a szlogenje a Greenpeace országos kampányának, amelyhez Udvaros Dorottya, Földes Eszter és Für Anikó is csatlakozott. A biológiai sokféleség világnapján az ország négy nagy tavánál, a Fertő-tónál, a Balatonnál, a Velencei-tónál és a tatai Öreg-tónál demonstráltak az ismert emberek és helyi civilek a természetromboló nagyberuházások ellen.

A Nagy Tavak Koalíció nevű országos összefogás azért alakult meg még áprilisban a Civil Kollégium támogatásával, hogy környezet- és természetvédelmi szempontok alapján figyelemmel kísérjék a jelenleg is zajló tóparti, elsősorban turisztikai beruházásokat, valamint az ezeket lehetővé tevő helyi és országos szabályozást és döntéshozatalt.

 

Az alapítók szerint ugyanis mind a négy említett tavat olyan beruházások veszélyeztetik, amelyek kizárólag szűk gazdasági érdekkörök rövid távú érdekeit helyezik előtérbe és nem a közösség, a természet megóvásának szempontjai érvényesülnek.

 
Fotó: Greenpeace Magyarország 

A Greenpeace is úgy látja, az elmúlt 10 évben fokozatosan ellehetetlenítik Magyarországon a természet- és környezetvédelem korábban hatékony intézményrendszerét. A fél évszázad alatt felépített rendszer ma már sokszor nem tud gátat szabni a természetet pusztító rövid távú gazdasági érdekek túlzott térnyerésének.

Közleményükben azt írják, Földünk élővilágának eddigi legátfogóbb felmérése (IPBES) drámai adatokkal szembesítette a döntéshozókat és az emberiséget. A Földön élő ma ismert 5-6 millió fajból 1 millió faj fog eltűnni 10-15 éven belül, ha azonnal nem cselekszünk, és nem változtatunk az eddigi pusztító tevékenységeken. A Föld felszínének már 75 százalékát átalakította az emberiség, ezzel a természetes élőhelyeket már most is minimálisra csökkentettük. Különösen veszélyben vannak a vizes élőhelyek, amelyeknek globálisan már 85%-át tönkretettük, és háromszor gyorsabban pusztulnak, mint az erdők.

Hazánkban is egyre nagyobb mértékben pusztul az élővilág. Olyan emblematikus fajaink közelednek az  eltűnéshez, mint a fecskék, de drámaian fogyatkoznak a gólyák és a kétéltűek is, mint például a levelibékák.  Hazánk átlaghőmérséklete már 1,4 °C-kal emelkedett,

és egyre jobban szárazodik az ország, ezért kiemelkedő fontosságú Magyarországon is minden vizes élőhely természetes állapotban történő megőrzése, különösen nagy tavaink, folyóink, mocsaras és lápos területeink teljes védelme.

(Greenpeace)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk