Úgy megy el a CEU Bécsbe, hogy közben marad Budapesten is

  • narancs.hu
  • 2018. június 26.

Belpol

Az intézmény kuratóriumának elnöke szerint itt az idő, hogy Magyarország a vállalásainak megfelelően cselekedjen.

„Összhangban azzal a ténnyel, hogy a CEU a múltban is párhuzamosan több campuson működött, az egyetem kuratóriuma idén márciusban egy bécsi campus létesítéséről döntött. A múlt hét végén tartott ülése pedig jóváhagyta, hogy a CEU oktatási helyszínt béreljen a célra alkalmas bécsi területen, és megkezdje a toborzást a városba a 2019-es tanévre” – írja a CEU közleményében, szúrta ki a hvg.hu.

Emellett az intézmény kuratóriuma június 23-i ülésén arról is határozott, hogy az egyetem megkezdheti a toborzást a 2019/20-as tanévre Budapesten is, a megszokott felvételi határidők szerint. A testület szerint a CEU teljesítette a magyar kormány által szabott feltételeket és kötelezettségeket, ők azonban továbbra is elzárkóznak a helyzet rendezésétől.

A közlemény mellé csatolták azt a hivatalos levelet is, amely New York Állam Oktatási Hivatalának képviselőjétől származik, és megerősíti, hogy „a CEU valóban felsőoktatási tevékenységet végez New York államban, és így maradéktalanul megfelel” a lex CEU-ként elhíresült törvénynek.

Az egyetem rektora, Michael Ignatieff örömmel fogadta a kuratórium döntését és kiállását az egyetem, Budapest és az akadémiai szabadság védelme mellett.

„A magyar kormányzat több ízben is kijelentette, hogy amennyiben a CEU megfelel a törvényi előírásoknak, akkor kiszámítható feltételek mellett tovább működhet Magyarországon. Itt az ideje, hogy Magyarország a vállalásainak megfelelően cselekedjen” – tette hozzá Leon Botstein, a CEU-kuratórium elnöke, idézi a lap.

(HVG)

Figyelmébe ajánljuk