Jávor Benedek: „A kormány, amelyik itthon fasisztoidba hajló propagandával operál, kifelé teljesen más hangnemet üt meg”

  • narancs.hu
  • 2018. június 26.

Belpol

Az EP-képviselő kiakadt a Fidesz kettős beszédén.

„A magyar kormány a tevékenységüket kritizáló EP-jelentés tegnapi bizottsági szavazása előtt levelet juttatott el a LIBE bizottság képviselőinek. A levél mindenben megfelel a Fidesz szokásos kommunikációs gyakorlatának: gyönyörűen mutatja be azt a kettős beszédet, amivel a kormány, amelyik itthon fasisztoidba hajló propagandával operál, kifelé teljesen más hangnemet üt meg, miközben mély sértődöttség is süt belőle, hogy valakinek nem tetszik, amit művelnek” – írja Jávor Benedek EP-képviselő Facebook-oldalán.

A politikus az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) által hétfőn elfogadott különjelentésre utal, ami a jogállamiság magyarországi helyzetéről szól és ami szerint az országban fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítása. Ennek kapcsán hozta nyilvánosságra a Fidesz levelét, ami szerinte tele van hazugsággal és csúsztatással, hiszen például „a kormány a Stop Soros kapcsán pusztán annyit tart érdemesnek megjegyezni, hogy a lakosság mennyire aggódik a migránsok miatt, arra azonban egy szót sem veszteget, hogy ez jórészt a kormánypropaganda következménye, és meg sem próbálja bebizonyítani, hogy a törvénycsomag ne sértené az uniós alapjogokat és alapértékeket. Magyarán szerintük egy generált tömeghisztéria felhatalmazza a kormányt alapvető jogok korlátozására – nos, ilyesmit láttunk már párszor a történelemben.”

Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn úgy értékelte a jelentés elfogadását, hogy „Brüsszelben Soros György kottájából játszanak, Soros György nézeteit és érdekeit képviselik, mi pedig Magyarországon a magyar emberek érdekeit nézzük”.

Ehhez képest a LIBE bizottságnak írt levél néhány fokkal lágyabb hangnemet üt meg. „A kormány hazugságoffenzívája sem győzte meg azonban az EP LIBE bizottságát: kétharmados többséggel, az EPP-s képviselők szavazatával fogadták el a jelentést végül” – zárja sorait Jávor Benedek.

Jávor Benedek

A magyar kormány a tevékenységüket kritizáló EP-jelentés tegnapi bizottsági szavazása előtt levelet juttatott el a LIBE bizottság képviselőinek. A levél mindenben megfelel a Fidesz szokásos...

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.