Palkovics: „Készül az új hulladékgazdálkodási stratégia”

  • narancs.hu
  • 2019. június 24.

Belpol

„A hulladék anyagában történő hasznosításának gazdasági háttere még nem túl erős Magyarországon.”

A készülő új hulladékstratégia célja, hogy a Magyarországon évente keletkező 3,8 millió tonna kommunális hulladékot jelentősen csökkentse - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn Budapesten, miután megbeszélést folytatott az Európai Bizottság környezetpolitikáért felelős biztosával.

A hulladék csökkentésének lehetőségei között a miniszter kitért egyebek mellett a keletkező háztartási hulladék szétválogatására.

Ezen a területen még sok a tennivaló, vannak technikai feltételei, illetve tudatosítani is kell az emberekben, hogy a hulladék erőforrás és nem szemét - fogalmazott.

Kiemelte azt is, hogy a hulladék anyagában történő hasznosításának gazdasági háttere még nem túl erős Magyarországon, de kialakulóban van, jelentős fejlesztések indultak.

Palkovics László hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy a közvetlenül nem hasznosítható hulladékok is a lehető legkisebb arányban kerüljenek lerakókba; van egy része ennek a hulladéknak, amelyet energetikailag lehet hasznosítani - tette hozzá.

Karmenu Vella, az Európai Bizottság környezetpolitikáért, tengerügyekért és halaszati politikáért felelős biztosa (j) és Palkovics László miniszter.

Karmenu Vella, az Európai Bizottság környezetpolitikáért, tengerügyekért és halaszati politikáért felelős biztosa (j) és Palkovics László miniszter.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Magyarország nem szeretné növelni hulladékégetési kapacitását, de a már meglévőt modernizálnák annak érdekében, hogy alkalmas legyen sokkal jobb hatásfokú, a környezetet nem, vagy kissé terhelő energetikai hasznosításra - fejtette ki, megjegyezve, hogy a következő időszakban több projektet fognak ennek érdekében elindítani.

Palkovics László kiemelte azt is, hogy létrehozzák a hulladékgazdálkodással foglalkozó kutatási hátteret, erre az uniós programokban jelentős támogatást lehet elnyerni; az innovációs tárca megvizsgálja ennek lehetőségét.

Karmenu Vella, az Európai Bizottság környezetpolitikáért felelős biztosa egyebek mellett felhívta a figyelmet az uniós finanszírozási lehetőségekre, például a LIFE programra és a Horizon2020 programra. Kiemelte azt is, hogy a nemzeti körforgásos gazdaság kereteinek kialakításához az EU további pénzügyi támogatást is biztosít Magyarországnak.

MTI

Kapcsolódó:

Ellentmondást nem tűrő államosítás, felszívódó milliárdok, káosz: utánajártunk, miért van tele az ország a szétszórt szeméttel

Hegyekben áll az újrahasznosítható hulladék a telepeken, és ha nem sikerül értékesíteni, akkor füstként és hamuként végzik. A kormány azonban a környezetvédelem miatt létrehozott termékdíjból befolyt tízmilliárdokat más területeken költi el. Nyolcmillió tonna műanyag-csomagolást termelt 2017-ben 30 multinacionális vállalat, közülük csak egy, a Coca-Cola összesen hárommillió tonnáért volt felelős.

Figyelmébe ajánljuk