A Fidesz szerint semmi szükség az Isztambuli Egyezmény ratifikációjára, mert mindent megtesznek a nők, a gyerekek és a család védelméért

  • CD
  • 2019. június 24.

Belpol

Akkor meg minek?!

Hétfőn a parlamentben interpelláció alkalmával érdeklődött Gurmai Zita (MSZP), mégis hogy áll épp az Isztambuli Egyezmény ratifikációjának kérdése.

A magyar kormány 2014. március 14-én írta alá az Isztambuli Egyezményt, de ratifikálnia azóta se sikerült. Feltárás, felmérés és egyéb időhúzó mellébeszélés címen a Fidesz-KDNP inkább nem tesz semmit.

Nők és gyermekek életét veszélyezteti a kormány

Szakadó esőben civilek és aktivisták követelték az Isztambuli Egyezmény ratifikálását a Kossuth téren. Az Európa Tanács 2011-ben elfogadott Isztambuli Egyezménye (IE) a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célozza. Magyarország 2014-ben aláírta az egyezményt, de ratifikálása elmaradt - hiába szorgalmazzák folyamatosan civil szervezetek és magánszemélyek egyaránt.

Illetve ez így nem igaz, a kormány mindenhez értő politikusai a nők elleni erőszak kérdésében kártékony módon rendre félremagyaráznak, tévhiteket terjesztenek széles körben, valamint rendszerint megkérdőjelezik a probléma valódiságát.

Hisz' ahogy az a Fidesz mai reakciója során is elhangzott: a magyar kormány mindent megtesz a nők, a gyerekek és a családok védelméért. Ez pedig ahogy Völner Pál Trócsányi László megbízásából fogalmazott, több mint amit az Isztambuli Egyezmény nyújthat.

Gurmai Zita több kérdést is feltéve próbált meg némi információhoz jutni. Arra volt kíváncsi például, hol tart az úgynevezett összkormányzati egyezmény a kérdés ügyében, vagy felmérték-e már az évek során, milyen források biztosítására van szükség, és azok rendelkezésre bocsáthatók-e.

Völner Pál bár úgy tett mintha a Fidesz-KDNP végtelenül elkötelezett lenne a kérdés ügyében, és csupán a kormányon kívüli okai lennének az évek óta tartó késlekedésnek. Végül (újra) csak hangot adott annak, hogy a helyzet márpedig az, hogy két sarkalatos kérdésben sem ért egyet a kormány az Isztambuli Egyezmény megfogalmazásával, annak vállalásaival.

Az egyik kérdéses része az egyezménynek, ki nem találná senki, a migrációval és a menekültekkel foglalkozó rész. Mely Völner megfogalmazása szerint szöges ellentétben áll a kormány politikájával. De ha ez még nem lenne elég, a gender, vagyis a társadalmi nem fogalmának használata is bántja a Fidesz szemét.

Márpedig azt nem engedheti meg a Fidesz-KDNP, hogy "lopakodva olyan elemeket emeljenek be a magyar jogrendbe", amit a kormánynak még csak véletlenül, esze ágában sem állna terjeszteni.

Így hát egészen egyértelmű, mikor fogja a magyar kormány ratifikálni az Isztambuli Egyezményt.

Figyelmébe ajánljuk