Új Momentum-elnök: „Én nem ideológusnak jelentkeztem”

  • narancs.hu
  • 2022. június 21.

Belpol

Gelencsér Ferenc szerint a Fidesz nem egy jobboldali, hanem egy nemzetieskedő párt, ami egyre jobban hasonlít az MSZMP-re.

Gelencsér Ferenc, a Momentum frissen megválasztott elnöke a 444-nek adott interjújában beszélt a párt tisztújító kongresszusáról, valamint a Momentum választási vereséget követő feladatairól és céljairól.

Gelencsér elmondta, mindenki arra számított, hogy Donáth Anna lesz a Momentum elnöke, amikor azonban kiderült, Donáth nem indul, valakinek muszáj volt „felállnia, feltűrnie az ingujját és munkához látnia, mert vezetni kell a közösséget.” Programjával kapcsolatban arról beszélt, az elmúlt 12 évben teljesen eltűnt a proaktivitás az ellenzéki oldalon, a Momentum élén azonban szeretné, ha sikerülne megerősíteni saját közösségüket, meghallgatni a saját tagságukat, mit gondolnak a világról, mivel az elmúlt öt évben – az olimpiai kampány óta – a párt folyamatos kampányban van, éppen ezért kevés idő volt a befelé figyelésre, az önreflexióra. 

A valódi stratégiák vagy a párt politikai identitásának hiányával kapcsolatban Gelencsér úgy fogalmazott:

„Én nem ideológusnak jelentkeztem”,

de szeretné, hogy a párt közösségei két év alatt annyira megerősödjenek, hogy „az EP-választás után indifferenssé váljon, ki a párt elnöke.” A Momentum elnöke szerint elengedhetetlen, hogy a választópolgárok az embert is lássák a politikusban, ugyanakkor nem tartja egészségesnek, hogy vannak olyan pártok, amelyeket egy-két emberhez kötünk. Hozzátette: „Szerintem egy párt akkor ellenálló, akkor stabil, ha sok politikust tudnak kötni hozzá.”

Azzal kapcsolatban, hogy a Momentum tisztújító kongresszusa zárt ajtók mögött zajlott, a megválasztott elnök elmondta, a párt belügyének tartja, hogy ki kire szavaz, milyen folyamatokon keresztül, egy szervezet vezetőjének kiválasztása pedig részben intim folyamat, emiatt Gelencsér szerint érthető, hogy az esemény nem volt sajtónyilvános.  

Gelencsér elmondta: „Számomra elképesztő, hogy a magyar állam mennyire infantilizálja a választópolgárokat és a saját nemzetét.” Az új Momentum-elnök úgy véli: „Orbán Viktor a kádári nosztalgia vonatára ültet fel sok magyar”, hiszen a késő Kádár-korban is az állam akarta megmondani az embereknek, hogy mit gondoljanak, azonban ahogy „a Kádár-rendszer se bírta fenntartani a gulyáskommunizmust, és a végén már hiteleket kellett felvennie, ennek a rendszernek is ez lesz a vége.”

Az extraprofitadóval kapcsolatban Gelencsér elmondta, az ilyen intézkedések semmi másról nem szólnak, csak arról, hogy a kormány kifizetteti a választókkal a saját kampányát. Gelencsér úgy fogalmazott:

„Súlyos, disztópikus 18 és 24 hónapot látok hazánk előtt, és nagyon félek attól, hogy árupiaci válság következik, adott esetben nem lesz kenyér a polcokon.”

Úgy látja, a Fidesz üres frázisokból álló ajánlata egy 10 éves gazdasági konjunktúra megvalósítására épült, az elmúlt 12 évben pedig képtelenek voltak ellenállóvá tenni az országot a gazdasági sokkhatásokkal szemben. Gelencsér hozzátette, a Fidesz szerinte nem jobboldali, hanem egy nemzetieskedő párt, ami „egyre inkább az MSZMP-re emlékeztet.”

Gelencsér elmondta, bár nem tehetik meg a Momentum választóival, hogy nem képviselik őket a parlamentben, de a munka jelentős része az országgyűlésen kívül fog zajlani, „a közösségünk megerősítésében és abban, hogy a vidéki emberek számára is prezentálni tudjunk valós, életszerű és számukra elfogadható, kedvező ajánlatokat.”

A Momentum két évre megválasztott elnöke szeretné, ha a terminus végére, a 2024-es EP-választáson a Momentum lenne az ellenzék legerősebb pártja. Gelencsér pártja parlamenti profiljáról elmondta:

„Abba kell hagyni a céltalan orbánozást, mert semmi értelme”.

Hozzátette: „Messzemenőkig nem értek egyet a parlamenti cirkuszpolitizálással, amit 2018-22 között láttunk, ez tőlem nagyon távol áll”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.