Új, speciális önkéntes tartalékos katonai csoportot hoz létre a kormány: idén 3, jövőre 2 milliárd jut rá a Gazdaságvédelmi Alapból

  • narancs.hu
  • 2020. június 12.

Belpol

Hogy mitől lesz speciális, nem tudni.

A már meglévő önkéntes tartalékos rendszer részeként speciális önkéntes tartalékos kategóriát vezet be a kormány, ám azt, hogy miért lesz speciális, egyelőre nem közölte. E célra idén 3, jövőre 2 milliárd forintot fordítanak a költségvetés „gazdaságvédelmi programok” részeként – írja a hvg.hu a csütörtök este közzétett kormányhatározat alapján, melynek a címe is az, hogy A Gazdaságvédelmi Akcióterv végrehajtásához kapcsolódó honvédelmi munkaerőpiaci helyzet fejlesztéséhez szükséges források biztosításáról.

Az önkéntes tartalékos rendszert már nem sokkal a 2010-es kormányalakítás után létrehozták.

A kormány arról is döntött, hogy bevezeti „a szerződéses állományú katonák egyszeri szerződéskötési díját”. Minderre ugyanabból a forrásból idén 92 millió, a jövő évtől évente 115 millió forintot tesznek félre. Ennek részletei szintén nem szerepelnek a határozatban, például hogy ki kapja – a mostani vagy csak a jövőben szerződő katonák – és hogy mekkora összegben.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.