Csányi Sándor és Varga Judit is kuratóriumi elnök lett az egyetemi alapítványoknál

  • narancs.hu
  • 2020. június 12.

Belpol

Szijjártó Péternek is szorítottak helyet.

Hat felsőoktatási intézményben már zajlik a modellváltás folyamata, hozzájuk hamarosan csatlakozik egy hetedik, emellett integrációkkal megújul az agrár-felsőoktatás is. Erről az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára beszélt csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón – közölte az MTI.

A hatékony és korszerű felsőoktatás a cél, a modellváltó intézmények alapítói és fenntartói joga a közvetlen állami kézből vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek. Az innovációs képesség fejlesztése, az üzleti világ felé lépés terén új helyzet áll elő – mondta Bódis József.

Augusztus 1-jétől az Állatorvostudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Soproni Egyetem vált modellt; hozzájuk csatlakozhat hetedikként a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

„A létrejövő alapítványok élén kuratórium áll, ezek tagjait pedig az alapján kérték fel, hogy értsenek az adott szakterülethez, a felsőoktatáshoz, illetve a kialakítani kívánt új világhoz, amely felé a felsőoktatási intézményeket kívánjuk vinni. A képzésen, az oktatáson túl tudományos és innovációs elvárás is megfogalmazódik. Az innováció tekintetében a magyar felsőoktatás alulteljesít” – szögezte le Bódis József.

Varga, Csányi, Szijjártó

Összeállt a hat egyetem kuratóriuma.

  • Az Állatorvostudományi Egyetem – Marek József Alapítvány kuratóriumi elnöke Náray-Szabó Gábor, akadémikus,
  • A Miskolci Egyetem – Universitas Miskolcinensis Alapítványnál Varga Judit igazságügyi miniszter,
  • A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítványban Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál igazgatója,
  • A Neumann János Egyetemért Alapítványban Csizmadia Norbert, az MNB PADMA elnöke,
  • A Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke Csányi Sándor, az OTP Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója,
  • A Széchenyi István Egyetemért Alapítványban pedig Knáb Erzsébet, az Audi Hungária Zrt. személyügyért és szervezetért felelős igazgatója lett, viszont az utóbbi kuratóriumba bekerült Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.
Varga Judit igazságügyi miniszter

Varga Judit igazságügyi miniszter

MTI

Osztrák minta

Az államtitkár kitért arra, hogy a modellváltás az eddigitől eltérő finanszírozási módszert hoz be a felsőoktatásba. Ennek lényege, hogy az eddigi egylábú (oktatási) finanszírozás helyett – osztrák mintára – háromlábú struktúrát vezetnek be, amelyben az oktatási tevékenység mellett az infrastruktúra fenntartását, illetve a tudományos-művészeti teljesítményt ismerik el. Utóbbit fele részben a jelenlegi számok – minősített kutatók, publikációs aktivitás stb. – , fele részben a releváns egyetemi rangsorban elfoglalt helyezés alapján finanszírozzák.

Mint elhangzott, a modellváltó intézmények saját tulajdonba kapják azokat a vagyonelemeket, amelyekben működnek. A törvény elfogadásával az oktatók közalkalmazotti státusból munkaviszonyba kerülnek át. „2021-ben és 2022-ben is 15-15 százalékkal magasabb bértömeget nyújtunk az intézményeknek, emellett teljesítményarányosan kedvezőbb bért és anyagi elismerést kaphatnak a kollégák” – közölte az államtitkár.

Bódis József kiemelte: míg a Corvinus Egyetem esetében újonnan felvett államilag finanszírozott hallgatók már nem lesznek, a most modellt váltó intézményekben megmarad az állami ösztöndíjas képzés. „Lesz egy hosszú távra szóló, 15-25 éves finanszírozás, illetve egy rövid távú, hároméves szerződés. Ez garantálja az intézmények hosszú távú prosperitását és gazdasági stabilitását. Az államháztartási törvény alóli kikerüléssel rugalmasabban fognak tudni gazdálkodni” – tette hozzá.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy az agrár-felsőoktatás integrációja keretében augusztus 1-jétől a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara a Szent István Egyetem szervezetéből kiválik és az Óbudai Egyetem szervezetébe olvad be. Az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa az Eszterházy Károly Egyetem szervezetéből kiválik és a Szent István Egyetem szervezetébe olvad be. A Pannon Egyetem Georgikon Kara a Pannon Egyetem szervezetéből kiválik és a Szent István Egyetem szervezetébe olvad be. A Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem összeolvadásával új intézményként jön létre a Szent István Egyetem.

Mint elhangzott, a Szent István Egyetem modellváltása az év végéig zajlik le. A Miskolci Egyetem átalakításáról korábban a Narancs.hu írt.

Egyre szorosabban öleli magához a Fidesz a Miskolci Egyetemet

A volt polgármester, a helyettes államtitkár és igazságügyi miniszter segítheti az alapítványi működére váltó intézmény munkáját. A Miskolci Egyetem két meghatározó változás előtt áll. Kikerül állami felügyelet alól az intézményt, fenntartásáért egy vagyonkezelő alapítvány fog felelni. Jövő februártól pedig új rektora is lesz az egyetemnek.

Neked ajánljuk