Újabb 95 millió forintot vonnak el Iványi Gáboréktól

  • narancs.hu
  • 2021. június 28.

Belpol

Az EMMI nem köt köznevelési szerződést a rászoruló gyermekeket taníttató egyházzal.

„Az EMMI ismét 95 millió forintot vesz el a következő tanévben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott köznevelési intézményektől. Ezáltal veszélyezteti közel 2500 szociálisan hátrányos helyzetű gyerek iskoláztatását, és a velük foglalkozó mintegy 500 fő állását” – áll az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) közleményében.

A lépés nem előzmény nélküli, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár tavaly augusztusban arról tájékoztatta a MET-et, hogy a 2020-as tanévtől kezdve már csak a közoktatási kiegészítő támogatás felét, azaz 95 millió forintot kapnak, de azt is csak akkor, ha Iványi tudomásul veszi, hogy jövőre a teljes támogatást megszüntetik. Maruzsa pedig most ehhez tartja is magát: szeptembertől már egyáltalán nem kap a MET kiegészítő támogatást.

A MET közleményében emlékeztet arra, hogy az első köznevelési szerződés megkötésére az EMMI és a MET között 2012-ben került sor, amelyben kifejezetten szerepelt, hogy a szerződéskötésre annak kompenzálása céljából jön létre, mert a MET elveszítette egyházi státuszát, és ezért nem részesül az egyházakat a költségvetési törvény alapján megillető kiegészítő támogatásból.

A MET továbbra sem kapta vissza egyházi státuszát.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?